Bejegyezték az országos koordinációt

HMN Zágráb Tudástár

A Horvátországi Magyarok Országos Koordinációja tavaly márciusban alakult. A tanácsadó, javaslatadó testületet a napokban jegyezték be a kisebbségi tanácsok nyilvántartásába.

2016. március 11-én a Zágrábi Magyar Kisebbségi Önkormányzat, a Tengermellék-Hegyvidék Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat, Vukovár-Szerém Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnökei, Zágráb-, Split-Dalmát- és Verőce-Drávamente megyei magyar képviselők megalakították az országos magyar koordinációt, amelynek tanácsadó, javaslatadó szerepe van. Néhány hónappal a megalakulás után az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat is csatlakozott a testülethez. A koordináció célja, hogy tanácsadó testületként olyan kérdésekben foglaljon állást, amelyek a magyarság érdekeit mozdítják előre. Néhány nappal ezelőtt Balázs Piri Zoltán, a Horvátországi Magyar Országos Koordináció elnöke megkapta a végzést a testület bejegyzéséről.

– Csaknem egy évet vártunk arra, hogy megtörténjen a bejegyzés. Először a kisebbségi önkormányzatok és képviselők bejegyzésére került sor, amire több mint másfél évig vártunk, és csak ezután kerültek sorra a kisebbségi koordinációk, amelyekből Horvátországban összesen hat létezik. A kisebbségi koordinációkkal jó az együttműködés, nemrég egy közös értekezleten vettünk részt az országos szintű koordinációk elnökeivel és Vladimir Bilekkel, a kisebbségi klub elnökével, ahol a kisebbségek helyzetéről, a koordináció működéséről beszélgettünk. Abban egyeztünk meg, hogy ezek a találkozások rendszeresek lesznek a jövőben – tudtuk meg Balázs Piri Zoltán elnöktől.
– A bejegyzés megtörtént, ezek után még több kérdés vár megoldásra. A koordináció finanszírozása is ide tartozik, hangsúlyozom nem ez a legfontosabb, mégis sokat jelentene, ha erre találnánk valamilyen megoldást. A koordinációk elnökeivel közösen dolgozunk ezen, a kisebbségi klub elnökének ezt a kérdést is feltettük és reméljük hamarosan választ is kapunk. Ahhoz, hogy egy koordináció működjön, annak a minimum feltétele az, hogy a tagjai évente néhányszor összeüljenek, találkozzanak. Igazából az útiköltség a legnagyobb kiadás, hiszen Horvátország egész területéről érkeznek az elnökök és a képviselők. A többi dolgot önkéntes alapon mindig meg lehet oldani – mondja az elnök.

Az elnöktől megtudtuk, hogy a jövőben az értekezleteket igyekeznek minden alkalommal más megyében megtartani.
– Ilyen módon szeretnénk belátást nyerni a magyarság helyzetébe, munkájába. Igyekezni fogunk ellátogatni minden megyébe, ahol van magyar kisebbségi önkormányzat vagy képviselő, hogy megismerkedjünk a kisebbség helyzetével az adott megyében. Emellett pedig természetesen a tanácsok és a képviselők munkájával.
– A koordinációknak amellett, hogy az ország megadta nekik a jogi személyiséget, a helyet is meg kell adni ahhoz, hogy működhessenek. Ha a célját akarja szolgálni a testület, akkor minden szinten el kell ismerni. Ez a mi feladatunk és ezen dolgozni is fogunk mindenképp – tette hozzá Balázs Piri Zoltán.

M.LJ.