Az egyesületek elnevezése Szerbiában

Szerbia Tudástár
A szervezetek elnevezését bejegyzésnél kötelezően szerb nyelven civil betűs írásmóddal kell megadni. Tartalmazhat egyes idegen nyelvű szavakat amennyiben ez olyan nemzetközi szervezet nevét képezi
ahol az egyesület tag, amennyiben ezek a szavak használatosak a szerb nyelvben, amennyiben nincs rá megfelelő szerb nyelvű szó, vagy amennyiben holt nyelvű szavakról van szó.
Az egyesület elnevezése, amennyiben az alapszabályzatban szabályozva van meghatározható még a nemzeti kisebbségek nyelvén is. Ezt is beírható a civil szervezetek regiszterébe a szerb nyelvű ciril betűvel írott elnevezés után.
Amennyiben az alapszabályzatban fel van tüntetve meghatározhatjuk a szervezet nevét idegen nyelven is. Ez is beírható a civil szervezetek regiszterébe a szerb nyelvű ciril betűvel írott, illetve a nemzeti kisebbség nyelvén íródott  elnevezés után.
Az alapaszabályzatban előlátható az egyesület rövidített elnevezése is, amelyet bejegyeznek a civil szervezetek regiszterébe. A rövidített elnevezés előlátható szerb nyelven, a nemzeti kisebbség nyelvén vagy idegen nyelven, de csak azokon a nyelveken, amelyeken a teljes név is szerepel.

Forrás: Priručnik za administrativno i finansijsko upravljanje u udruženjima