Az álláskeresésről

Erdély Tudástár

Balázs Orsolya: Az álláskeresésről

A nagy számokhoz értők, azt állítják, hogy az összes valaha is a földön élő ember közül kb. 12%-a él a jelen időkben… Valószínűleg ezek közül sokan munkaképes életkorban vannak, tehát van versengés köztünk, ami az állásvadászatot illeti. Viszont, ha arra gondolunk, hogy mennyiben változott a munkaerőpiac, legalábbis az utóbbi négy generáció alatt és hány új szakma és lehetőség jelent meg, akkor valószínűleg nyugodtabbak leszünk, hogy nekünk is sikerül megtalálni a helyünket és hivatásunkat a munkaerőpiac dzsungelében. Mert ez úgy van: előbb-útóbb mindenki megtalálja a helyét.

Azt kívánom, hogy lássátok meg ezeket a lehetőségeket a „munkaerőpiac dzsungelben”, fedezzétek fel, hogy mi az, amit számotokra tartogat és bátran küzdjetek meg érte.

Néhány tanács a barátságos állás vadászathoz:

  • Dolgozz ki részletes állástalálási tervet. Lehet már tanultál projektmenedzsmentet, úgyhogy tudod, hogy mit kell tartalmazzon egy terv: tevékenységeket (állásportálok böngészése, CV és motivációs levél írás, jelentkezés, interjú, köszönőlevél, networking, önismeret és tanulás, stb.), határidőket, erőforrásokat (idő, emberek), veszélyeket és lehetséges veszély elhárítási módszereket, stb.. Hetente nézd át, hogy mit valósítottál meg a tervből és értékeld a fejlődésed.
  • Tekints az álláskeresésre, úgy, mint pillanatnyi foglalkozásodra, munkádra, legalább is részmunkaidős munkádra: ugyanazzal a rendszerességgel, ahogy majd később dolgozni fogsz, próbálj most erre koncentrálni. A tervednek megfelelően naponta tegyél valamit, ami az állástalálási célodat szolgálja.
  • Legyen valóban ez a prioritás az életedben és ezt másokkal is tudasd. Azt valószínűleg, tudod már, hogy sokszor ismerősök segíthetnek az álláskeresésben: információkról, lehetőségekről hallhatunk általuk. Fontos közölnünk nekik is, hogy konkréten mit, milyen állást szeretnénk kapni, milyen képességeket és tudást szeretnénk gyümölcsöztetni, így számukra is világosabb lesz, hogy milyen esetekben értesítsenek minket. Ugyanakkor kihasználhatjuk a lehetőségek, hogy megtudjuk, hogy ki, hogyan talált magának állást. Rákérdezhetünk konkrétan, hogy mit tettek, hol keresték, mennyi időbe telt, stb. amíg megkapták első állásukat. Ez főleg akkor lehet hasznos, ha az általunk keresett szakmában vagy ehhez hasonló területen dolgozó ismerőseinket interjúztatjuk meg.
  • Keress fel minden olyan céget ahol szívesen dolgoznál, még akkor is, ha nincs pillanatnyilag szabad pozíciójuk. Tanulmányozd őket, figyeld a tevékenységüket, előbb-útóbb lehet adódik lehetőség. Ugyanakkor, ha valamelyiknél sikerül állást találnod, az ellenfelekről a keresgélési idő alatt megtudott információk hasznos tudást jelenthetnek.
  • Ne csak a hagyományos álláskeresési portálokat nézegesd. Persze jó, hogy a vezető állásportálokat figyeld és van aktuális önéletrajzod feltöltve, de fontos, hogy a szakmádnak megfelelően kapjál alternatív hirdető felületeket is. Használhatod a LinkedIn-t még akkor is, ha nem rendelkezel tapasztalattal, hiszen az érdeklődésednek megfelelően különböző csoportokhoz csatlakozhatsz, s így kapcsolatba lépsz szakemberekkel és információkhoz jutsz hozzá. Nagyon sok alternatív álláshirdető felület létezik, s az online fejlődése valószínűleg további lehetőségeket hoz. Példaként: néhány hete fedeztem fel – Kolozsváron pillanatnyilag inkább az IT-s szakmáknak szóló – http://www.bullhornreach.com/ oldalt, s természetesen nagyon sok hasonló létezik.
  • Keress meg minden állásközvetítő céget a városból. Ne várd, hogy más valaki adjon neked sült galambhoz hasonló teljes listát az állásközvetítő cégekről. Pár óra alatt, egész hosszú listát állíthatsz össze a munkaerő közvetítő cégekről, az általuk közvetített pozíciók jellegéről és azokról a kontaktszemélyekről, akik segíthetnek neked. Már a keresgélés is egyfajta felkészülést jelent: sok hasznos információhoz (trendek, fizetési skálák, mutatók, rendezvények a munkát keresők számára, várható változások a munkaerőpiacon) juthatsz hozzá, ha a munkaerő közvetítéssel foglalkozó cégeket figyeled.

 

És végezetül egy kis bátorítás: bízzál magadban, képességeidben és fogadd el azt, hogy az álláskeresés egy átmeneti, de szükséges helyzet, s mint mindennek egyszer ennek is vége lesz. Több mint valószínű, hogy keresgélés közben lesznek periódusok, amikor majd nagyon fenn érzed magad és ugyanúgy lesznek majd periódusok, amikor kiábrándult leszel és igazságtalannak érzed a helyzetet. De minden múlandó, s ha pillanatnyilag nem is érted, biztos meghozza majd a tanulságát ez a helyzet is. És ha most megtanulod az álláskeresés csínját-bínját, valószínűleg, hogy könnyebb lesz majd a következő alkalmakkor is az álláskeresgélés vagy váltás, akkor, amikor már család és más kötelezettségek mellett kell mindezt végigcsinálnod.

 

Sok sikert!

Balázs Orsolya

Karrier-tanácsadó