XV. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra

Sonkolyos, Királyerdő Ismeretterjesztő
XV. CZÁRÁN GYULA NYOMÁBAN EMLÉK -ÉS TELJESÍTMÉNYTÚRA
Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt az biztos hallott már Czárán Gyuláról és munkásságáról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a kárpátok legkalandosabb túraútvonalain túrázhatunk. Hogy a személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön ezért 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett, de mégis a természetjáró társadalomban kevésbé ismert Királyerdőben, megszerveztük az első Czárán Gyula emlék -és teljesítménytúrát. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy Czárán Gyula neve és munkássága nem merüljön feledésbe.
A Bihar- és Vigyázó-hegység árnyékában kialakult Királyerdő-hegység az idők folyamán nem ismert túl nagy felkapottságot, amihez talán a hegység alacsony tengerszint feletti magassága is hozzájárult pedig nagyon sok szép látványossággal büszkélkedik. Ilyenek például a Révi-szoros, a Révi- csepkőbarlang, Szelek-barlangja, a Tízfalusi-karsztfennsík és a Jád-völgye.
A XV. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni, vállalkozó típus és szeretne egy ilyen jellegű megmérettetésben részt venni.
A feladat: szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a nehézségeket melyeket a természet állít eléjük. Az utat még élvezetesebbé teszi a táj lenyűgöző szépsége. A túra által mindenki felmérheti fizikai erőnlétét, tájékozódási képességét. Induláskor minden nevező kap egy kis füzetet, melyben le van írva az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép is megtalálható benne. A túra során a résztvevőknek ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol igény szerint zsíros vagy lekváros kenyeret kapnak, egy másiknál pedig egy kis édességet a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg ételt is kapnak.
Rajt és a cél:
Sonkolyos – Szelek-barlangja kemping.
Link: https://goo.gl/maps/4Yf1eE1iUHY2wp4P9
A gyalogtúrázok örömére az idén már 4 útvonal közül válogathatnak a résztvevők! 🙂
Indítási idő:
4 km táv: 10-11 óra között
18 km táv: 9-11 óra között
25 km táv: 8-10 óra között
34 km táv: 8-9 óra között
FIGYELEM!
A rövid túrán való részvételt a hirtelen kaptatók és a sziklás terep miatt 5 éves kor alatti gyerekeknek nem ajánljuk!
NEVEZÉS
A gyalogtúrára csak a helyszínen a rajt-célnál lehet benevezni.
Nevezési díj:
4 km-es távon: 25 lej/ fő
18/ 26 és a 34 km-es tavon: 35 lej/ fő
Szintidő:
4 km táv: 3 óra
18 km táv: 7 óra
25 km táv: 9 óra
34 km táv: 11 óra
Díjazás: oklevél, hűtőmágnes.
Szolgáltatások, amelyek benne foglaltatnak a nevezési díjban: tájékoztató füzet, térkép, ásványvíz, zsíros kenyér, lekváros kenyér, édesség, csomagmegőrzés, oklevél, hűtőmágnes.
Útvonal:
4 km:
RAJT, kemping > Kőfolyás > Kilátó > Misid-völgye > Függőhíd I. > 1 EP. Nagy Magyar-barlang > Függőhíd II. > CÉL, Kemping.
18 km:
RAJT, kemping > Kőfolyás > Zichy kastély > Sonkolyos > Köröspart > 1.EP. Kereszt-kilátó > Révi sportcsarnok > 2.EP. Révi-szoros bejárat > Révi-szoros > Devencei-barlangok > Püspök-kilátó > Pap hegy > 3.EP. Pozsorita > 4.EP. Győzelem-barlang > Kilátó > CÉL, kemping.
25 km:
RAJT, kemping > Kőfolyás > Zichy-kastély > Sonkolyos > Köröspart > 1.EP. Kereszt-kilátó > Révi sportcsarnok > 2.EP. Révi-szoros bejárat > Révi-szoros > Devencei-barlangok > Püspök-kilátó > Tízfalusi-karsztfennsík > 3.EP. Pokol-barlang > 4.EP. Pozsorita > 5.EP. Győzelem-barlang > Kilátó > Misid-völgye letérő > Függőhíd I. > 6.EP. Nagy Magyar-barlang > Függőhíd II. > CÉL, kemping.
34 km:
RAJT, kemping > Kőfolyás > Kilátó > Sonkolyos > Köröspart > Magura-tető > 1.EP. Kereszt-kilátó > Révi sportcsarnok > 2.EP. Révi-szoros bejárata > Révi-szoros > Devencei-barlangok > Püspök-kilátó > 3.EP. Pokol-barlang > 4.EP. Pozsorita > 5.EP. Győzelem-barlang > Betonút > Misid-völgye > Függőhíd I. > 6.EP. Nagy Magyar-barlang > Függőhíd II. > CÉL, kemping.
Felszerelés:
– ajánlott túrabakancs (néhol a terep sziklás, meredek, kőfolyásos), réteges túraöltözék, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, iránytű, térkép (ajánljuk a Dimaptól a Királyerdő-hegység térképet).
Túra nehézsége:
az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrára kell számítani. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Gyakorlott túrázóknak és teljesítménytúrázóknak nem jelenthet gondot.
FIGYELEM!
A rendezők fenntartják a jogot, hogy veszélyhelyzetben az útvonalat módosítsák, illetve a rendezvényt félbeszakítják.
Az útvonal végig a Királyerdő területén, illetve a Sebes-körös szurdokvölgyében, jelzett turistautakon halad, melyekről letérni nem ajánlott. Az útvonal nagy forgalmú közutat nem érint. Az útvonal követését szükség szerint kiegészítő jelzésekkel (szalagokkal, irányjelző táblákkal, festett pontokkal) segítjük.
Útvonal ellenőrzés:
Az útvonalon ellenőrzőpontokat jelölünk ki és üzemeltetünk. A kiírásban megadott útvonalról nem ajánlott letérni.
Egészségügyi ellátás, elsősegély:
A teljesítménytúra időtartama alatt szakképzett elsősegélynyújtó (A BIHAR MEGYEI HEGYIMENTŐ SZOLGÁLAT) áll készenlétben. A résztvevőknek azonban tudomásul kell venni, hogy a terep jellege, adottságai miatt az elsősegélynyújtó kijutása egy esetleges sérülés helyszínére időigényes lehet. Minden résztvevőnek kötelessége kiemelten ügyelni saját testi épségére, és ha szükséges, segítenie az esetleg balesetet szenvedett sporttársának.
Felelősség:
A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik, és sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. Bármely résztevő felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért, károkért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.
Szerzői jogok:
A rendezvényen a résztvevőkről fényképek, videofelvételek készülhetnek. A fényképek, videofelvételek szerzői jogát a rendezők birtokolják, azt szabadon felhasználhatják.
Mindenkit sok szeretettel várunk!