Veszprém – Kolozsvár

Kolozsvár Kultúra, kommunikáció

Veszprém – Kolozsvár / Vár Ucca Műhely bemutatkozás

Találkozó Veszprém irodalmi lapjának – Vár Ucca Műhely – szerkesztőségével.

Az esten bemutatkozik a folyóirat, és a szerzők felolvasnak műveikből.

Közreműködnek:
– Fenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője, József Attila-díjas költő
– Tömöry Péter, a folyóirat szerzője, költő, rendező, aki Kolozsvárott indult el pályáján
– Kilián László, a Vár Ucca Műhely szerkesztője, író
– Varga Richárd, a folyóirat szerzője, költő, gitáros

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A belépés ingyenes!

—————————–
A Vár Ucca Műhelyről

A Művészetek Háza 1993 óta fontos feladatának tekinti a Bakony-Balaton szellemtörténeti, irodalmi értékeinek, múltjának és hagyományainak hozzáférhetővé tételét. Ezért született meg a Vár Ucca 17. negyedévkönyvek és könyvek sorozata, majd azok nyomán a Vár Ucca Műhely folyóirata és könyvsorozata. Lapunk egyszerre a folytatás és a megújulás kifejezése. Dolgozni kívánunk a kortárs nemzedéknek és az utókornak szánt olyan munkák megszületéséért, amelyek visszaadják a régióban élőknek a saját múltjukat. A megújítás szellemében a környék fiatal irodalmár, kritikus nemzedékének fórumává tettük kiadványainkat. Mindezek mellett a Közép-Európai magyar és más irodalmak csakúgy profilunkhoz tartoznak, mint az idegen nyelveken megjelenő magyar, illetve a magyarra fordított külföldi – főként európai – literatúra.
Szerkesztőségünk folyamatos törekvése, hogy a megye irodalmi életét, alkotóinak ismertségét országos és határon túli szintre emeljük, mivel meggyőződésünk, hogy az itt élő irodalmárok méltóak a szélesebb ismertségre. A lapban megjelenő máshova kötődők munkái között bebizonyosodhat a művészeti, szellemi teljesítményeik közötti kiegyenlítettség.

A Vár Ucca Műhely folyóirat 2000-es megalapítása óta számos fontos számmal gazdagította országos művészeti, irodalmi életünket. Az évek során több vidékünkhöz kötődő fiatal lírikus, prózaíró, irodalmár indulását segítettük a számukra nyújtott nyilvánossággal, illetve a művészeti jelenségeket feldolgozó kritikai blokkokkal kívántuk olvasóink tájékozódását szolgálni.

Tervek: A folyóirat szerkesztősége a további működés feltételeinek birtokában hangsúlyt kíván fektetni a helyi bemutatók mellett az irodalmi műhely szellemiségének népszerűsítésére is. Ezért Veszprém megye városaiban, illetve az ország jelentősebb egyetemi központjaiban rendszeresen tervezzük lapbemutatójat. A Közép-Európa (Mittel-Europa) szellemiség jegyében, cserekapcsolat keretében Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is bemutatjuk lapunkat, szerzőinket és ilyen lehetőséget az ottani irodalmároknak is felkínálunk.
A lap tartalmi tevékenységében az alapelveken túl nagyobb hangsúlyt fektetünk a rockirodalom és a belőle kihajtott irodalmi irányzatok, ifjúsági szubkultúrák szövegeinek közreadásában.

A VÁR UCCA MŰHELY szerkesztői:
Fenyvesi Ottó főszerkesztő, Kilián László szerkesztő

A programsorozat támogatója:
Nemzeti Kulturális Alap