Utófarsang Retro Party

Joys művész kávézó, Arad Zene

A járványügyi helyzet miatt kissé megkésve, 2022. március 5-én, 17 órától (22 óráig) retró bulis Utófarsangra hívunk benneteket a Joys művész kávézóba.
Kapd elő legszebb farsangi cuccod vagy jelmezed, és táncold át velünk az év első retró buliját.
Belépés 32 lej értékű jeggyel, amely az eseményen levásárolható a kávéház kínálatából. A jelmezben/álarcban érkezők egy 8 lej értékű plusz jegyet kapnak ajándékba.
Asztalfoglalás a 0743 333 313 telefonszámon.

A buli a Joys művész kávézó és az A13 civil szervezet közös rendezvénye.

Több infó: Farsang. Jelmezes forgatag és jókedv. Legkorábbi említése már Mátyás király idejében is feltűnik, elsősorban az itáliai-francia reneszánsz mintát követő álarcos mulatságok formájában.
Az álarcos bálok alapvetően az arisztokrácia illetve a nagypolgárság ünneplési formái maradtak. Ez a fényűző környezetben tartott ünneplés rövid időn belül a legnépszerűbb, legrangosabb és legfontosabb társadalmi események sorába emelkedett.

Mai tipikus képviselői között található például a bécsi és pesti operabál, vagy az Anna-bál.
A farsang hossza és naptári zárónapja minden évben más és más. Ezért is soroljuk a mozgó dátumú ünnepek csoportjába.
Ennek az az oka, hogy bár a farsang világi ünnep és ősi hagyományai a pogány ókorba nyúlnak, mégis keresztény egyházi ünnepekkel van szoros összefüggésben. A farsang név német nyelvterülethez köthető, osztrák-bajor eredetű szó, amelynek első írásos megjelenését többféle dátumhoz is kapcsolják. A magyar farsangi szokások jellemzően néphagyományokra épülnek, mégpedig elsősorban német eredetű néphagyományokra.
Legrégebbi képviselői a farsangi köszöntők valamint a maszkos-jelmezes felvonulások, az úgynevezett maszkos alakoskodások.