Út a gyereklélekhez a népmeséken át…

online esemény Ismeretterjesztő

Családi Iránytű Klub 1. – Út a gyereklélekhez a népmeséken át…

Családi Iránytű Klub 1.- Út a gyereklélekhez a népmeséken át…
Beszélgetés ÉLŐben dr. Boldizsár Ildikó író, mesekutatóval, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotójával és dr. Zalka Csenge Virág író, nemzetközi mesemondóval, a Világszép Alapítvány a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekekért munkatársával.
Moderátor: dr. Szlukovényi Katalin, költő, egyetemi adjunktus, a Móra Kiadó külsős szerkesztője.
A mese kincs. A mese gyógyír. A mese támasz. A mese barát. A mese sokkal több, mint egy történet.
A népmese egy nép bölcsességét, tapasztalatait őrzi és adja tovább. Olyan megoldási lehetőségeket és értékeket mutat meg, melyek gyakran a feledés homályába vesznek, pedig évszázadok tapasztalata áll mögöttük.
Boldizsár Ildikó évtizedek óta kutatja a magyar népmese kincset. 53 könyve jelent meg a témában, ebből 3 idegen nyelven, a népmesékre alapozva egy olyan terápiás módszert dolgozott ki, mely segít megtalálni felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt az elakadásaik okát, gyökereit. A valódi okokat megismerve, egy problémát felszínre hozva, megértve, átbeszélve néha szó szerint gyerekjáték a megoldás megtalálása.
Zalka Csenge Virág népmesegyűjteményeiben olyan nyelvet használ, amellyel a mai gyerekek számára is érthetővé és átélhetővé teszi a régi mesék üzenetét. Mesemondóként végzett elkötelezett munkája segít a mesemondás hagyományát újra a mindennapok részévé tenni. A mesemondással egy olyan közösség- és személyiségépítő élményt teremt, amelynek révén utat találhatunk önmagunkhoz és embertársainkhoz. 2015 és 2018 között az Európai Mesemondó Szövetség irányító bizottságának tagjaként képviselte Magyarországot, jelenleg a Világszép Alapítvány munkatársaként is tevékenykedik.
Hogyan használható a népmese a gyerekkori konfliktusok, családi feszültségek leküzdésére? Hogyan segíti a mese a hatékonyabb kommunikációt, a stressz feloldását, a gyerek-szülő kapcsolat harmonikusabbá tételét? Erről is szó lesz a magyar népmese napja alkalmából szervezett beszélgetésünkön.