Tüske a köröm alatt-Balázs Béla-díjasok 2021

Online: online-uranianf.jegy.hu Ismeretterjesztő

Tüske a köröm alatt – Balázs Béla-díjasok 2021 (ingyenes online vetítés)

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, filmkritikusi, elméleti tevékenységük elismeréseként 2020 augusztus 20-án négyen részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021. március 8-11. között a koronavírus járvány miatt online elérhető programsorozattal tiszteleg a négy díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló, díjmentesen elérhető vetítéseken a közönség is találkozhat a díjazottakkal is, akikkel a filmek után látható majd online beszélgetés.
A négy díjazott alkotó egyike Tuba Mariann filmvágó, akit műsorvezetőként, bemondóként a képernyőről is ismerhetünk. Eredeti szakmájában filmvágóként 1984-től dolgozott, többek közt Sára Sándor, Zsombolyai János, Gaál István, Zsurzs Éva rendezők mellett. Sára Sándor öt filmjében is dolgozott.
Március 8-án 19:00 órától a TÜSKE A KÖRÖM ALATT című filmet vetítjük Sára Sándor rendezésében, amely többek között Karlovy Vary-ban 1988-ban fődíjat nyert.
JEGYINFORMÁCIÓK
A filmek az Uránia online csatornáján nézhető meg, a részvétel díjtalan (0 Ft-os regisztrációs jegy vásárlása”szükséges)
Részletek és regisztrációs jegy rendelés: https://online-uranianf.jegy.hu/…
Tájékoztató a rendszer működéséről: http://urania-nf.hu/…/Urania_NF_online_jegyvasarlas…
BŐVEBBEN A FILMRŐL
Tüske a köröm alatt (12)
magyar filmdráma / 91 perc / 1987
A szakma intrikái, rágalmai elől Hódosi András festőművész kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet. A vezető funkcionárius lánya beleszeret Hódosiba. Apja, hogy korrumpálja, tudta nélkül a libatenyésztési buli részesévé teszi Hódosit is. A férfi megalázó tehetetlenségét látva Zsuzsa fellázad apja, egész addigi élete, környezete ellen…
Rendező: Sára Sándor
Forgatókönyvíró: Csoóri Sándor
Zeneszerző: Eötvös Péter
Operatőr: Kurucz Sándor
Vágó: Tuba Mariann
Szereplők: Cserhalmi György, Ráckevei Anna, Reviczky Gábor, Szegedi Erika, Kenderesi Tibor