Traumák az erdélyi magyar irodalomban

Planetarium Tudomány, oktatás

Trianon-traumák az erdélyi magyar irodalomban

“Mi az irodalom szerepe a Trianon-okozta trauma feldolgozásában? Hogyan lehet hitelesen írni a száz évvel ezelőtti eseményekről és mi csapódik le az irodalmi popkultúrában a Trianon-diskurzusból?
Vallasek Júlia irodalomtörténész hat kortárs regényt elemez “Gyógyítható-e a Té-szindróma? Trianon alakváltozatai a kortárs magyar prózában” című tanulmányában” (maszol.ro)

Vallasek Júliaval beszélgetünk, aki szerint, mivel a száz évvel ezelőtt történtekről ma már nem tudunk „első kézből” értesülni, időben elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amelyről Jan Assman azt írja, hogy a személyes emlékezet kihunyásával működésbe lép a lokális, egy adott csoportnak és értékeinek kifejezésére hivatott kulturális emlékezet. Ebben a kérdésben sem történt meg az oldódást, továbblépést segítő feldolgozás, nem utolsó sorban azért, mert a kommunista rendszer alatt nagyjából elbeszélhetetlenek maradtak.

Közéleti és politikai vitaestjeink sorát nyitjuk ezzel a beszélgetéssel, amelyet Lovassy Cseh Tamás dramaturg moderál, és amelyen a közönségnek is lehetősége nyílik hozzászólni a beszélgetéshez.
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!