TÓTÉK – A Tamási Áron Színház vendégelőadása

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúra, kommunikáció
Időpont: 2022. JÚNIUS 13., HÉTFŐ, 19:00–22:00
Örkény István: Tóték
Rendező: BOCSÁRDI László
Az előadás az azonos című regény és dráma ötvözete
A háború kitörése óta Mátraszentannán a legbiztosabb dolog talán az, hogy sokakat várnak haza. Ez a hazavárás még Mátraszentannánál is biztosabb. Nehéz eldönteni, hogy létezik-e Mátraszentanna, hiszen akár rajta van a térképen, akár nincs, ugyanazok a dolgok esnek meg ott is, amik a valóságban bármikor megtörténhetnek. Érvényesek lüktetései, félreértett igazságai, a tehetetlen lázadások, az ismeretlen végéig való kitartás, végig, a végtelenségig.
A második világháború jól megmutatta, hogy a bennünk szunnyadó fenevad bármikor utat nyerhet és kitörhet belőlünk. Hogy a félelem lassan, szinte láthatatlanul, jégvirág-szerűen virágzik, majd hirtelen őrületbe dermed.
A Tót család Gyulára, egyetlen fiukra vár. Helyette érkezik egy őrnagy, akit rehabilitálni kell. Szórakoztatni. Aki jól kell érezze magát. Mennyit áldozunk fel saját gyermekünkért? Mit kezdünk a helyette érkező zaklatott őrnaggyal, aki a harcmező metaforájaként érkezik meg erre az izolált, a valódi világról leválasztott térbe? Mekkora volt a gravitáció súlya a Don kanyarnál, az ülve halálra fagyott katonák között?
Sziszüphosz egy sziklát görgetett szüntelen a hegy tetejére, ahonnan a kő mindannyiszor visszagurult a saját súlyától. Keskeny a határ a Tótok és a Sziszüphoszok között.
A groteszkben nincsenek határsúroló különbségek. A komikum és a tragikum összeér, és összeérnek a realitások is az irrealitásokkal. Az előadásban szerző lelke ezt a színpadon nézi. Megírja. Gyönyörködik benne. Elszörnyed tőle. Gondosan végigkíséri az összes, szerethető mátraszentannai Sziszüphoszát.
Örkény István az 1966-ban megjelent regényének bevezetőjében így ír: „Ha egy népet beletörődni tanít meg a sorsa, persze nehéz bűnösnek bélyegezni azt, aki a végkimerülésig folytatja a beletörődést. (…) Vannak boldog népek: ők a jókor lázadók. Mi a nem jókor lázadók fajtája vagyunk. Én azt vallom – és ezt példázzák a Tóték, hogy az ember egyetlen kiútja a tett.” Keskeny a határ a jégvirág-szerű tétek és a megdermedt tettek között.
A mű a Proscenium Szerzői Ügynökség engedélyével kerül bemutatásra.
SZEREPOSZTÁS
Tót: MÁTRAY László
Tótné: D. ALBU Annamária
Ágika: VASS Zsuzsanna
Az őrnagy: KÓNYA-ÜTŐ Bence
Gyuri atyus, postás: ERDEI Gábor
Cipriani professzor: NEMES Levente
Tomaji plébános: SZAKÁCS László
Gizi Gézáné, egy rossz hírű nő: GAJZÁGÓ Zsuzsa
A lajt tulajdonosa: DERZSI Dezső
Lőrincke: PIGNITZKY Gellért
Elegáns őrnagy: PÁL Csaba
Inas: FEKETE Zsolt, KOLCSÁR József
Narrátor: BECZÁSY Áron
Díszlettervező: BARTHA József
Jelmeztervező: CS. KISS Zsuzsanna
Világítástervező: BÁNYAI Tamás
Zene: BOCSÁRDI Magor
Színpadi mozgás: BEZSÁN Noémi
Dramaturg: KALI Ágnes
Ügyelő: V. BARTHA Edit
Súgó: DOBRA Mária Magdolna
Az előadás időtartama: 3 óra (egy szünettel)
Helyszín: Nagyterem
//
🎫 JEGYVÁSÁRLÁS
A Nemzeti Színház nagytermi jegypénztárában (nyitvatartás hétköznapokon 9 és 19 óra között, telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával.
Online jegyvásárlás: https://tm.biletmaster.ro/hun/Event/44003641/Totek
Az előadás román felirattal követhető.