Tökfesztivál Temerinben

Temerin Ismeretterjesztő

A Kertbarátkör az idén 20. alkalommal szervezi meg a Tökfesztivált, amelyet több kísérőprogram tesz színesebbé. A rendezvény szervezőinek elve, hogy ha valami jól sikerült, látogatott a rendezvény, akkor azon nem kell sokat változtatni, esetleg kisebb módosításokat kell beiktatni. Így van ez a tökfesztivállal is. Az idén, akárcsak tavaly, a megszokottnál két héttel korábban, szeptember 18-án, kedden kezdődik a rendezvény. Ennek az az oka, hogy korábban tartják a nagykikindai, országos tökfesztivált is, amelyen a hagyományoknak megfelelően részt vesznek a temerini verseny győztesei is, az óriás- és kolbásztökök kategóriában.

A rendezvény tehát kedden 17 órakor kezdődik az iskolás gyermekek rajzkiállításának megnyitójával a Művelődési Központ kiállítótermében. A kiállításra a rajzok hétfőn adhatók át.

Szerdán történik a kiállítás előkészítése, reggel 8 órától 17 óráig veszik át a terményeket. A kolbász-, óriás- és a fehér sütőtökök kerülnek versenybe, ezenkívül a tökből készült kompozíciók, amelyek átvétele szintén szerdán lesz. A virágtermelőket is várják, hogy bemutathassák a kiskertek legszebb virágait. Ezúttal is a piactéren és a Május 1-je utcában tartják a rendezvényt.

A tökös görhéhez és a tökös réteshez a tökreszelést szerdán 9 órakor kezdik a kézimunkaszakkör tagjai a kertészlakban, ami nyilván eltart 15 óráig. A tökös görhe készítése és sütése a hagyományoknak megfelelően a Hofy Cuki pékségben történik, akárcsak a tökös rétesé is. Tökös görhéből mintegy háromezret, rétesből kétezret sütnek. Délután 4 órakor kezdődik a tökfaragó verseny az általános iskolások részére a Május 1-je utcában. Este 18 órakor művelődési szórakoztató programok kezdődnek a piactéren felállított nagyszínpadon helyi egyesületek részvételével.

Csütörtökön, szeptember 20-án reggel 8 órától még átveszik a versenytököket a vidéki kiállítóktól. 10 órára tervezik a 20. Dél-bácskai Tökfesztivál megnyitóját, majd a tökből készült hagyományos ételek, italok árusítással egybekötött kóstolóját. A rendezvény keretében kiállítják munkáikat a kézművesek, a becsei Szivárvány amatőr festők egyesületének tagjai pedig a helyszínen készítik alkotásaikat.

A bírálóbizottság 10.30-kor kezdi munkáját (a tökök mérését és a legszebb kompozíciók kiválasztását), 11 órakor ismertetik a legszebb konyhakertek programot, majd következik a Kertbarátkör díjazottjainak kihirdetése. A Tökfesztivál eredményhirdetése 14 óra körül várható, majd bemutatják az idei évi óriás görhét, amelyet felvágnak és kiosztanak a kiállításra érkező diákoknak és érdeklődőknek.

A nagyszínpadon egész nap művelődési programmal szórakoztatják a kiállítás és a hetipiac látogatóit. Tökös görhét és rétest is árusítanak, ameddig a készlet tart. A sátorban a hagyományoknak megfelelően birkapaprikás és a Kertbarátkör italai kaphatók. Minden kiállítót, részvevőt, érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

Forrás: Magyar Szó