Tojásfák Kishegyesen

Kishegyes Egyéb

A Nők Kishegyesi Fóruma egyfajta ünnepi ráhangolódásként a falu központjában álló fákat évek óta tojásokkal díszíti fel, így kölcsönözve a központnak egy kis húsvéti hangulatot. Zsidai Erzsébet, a fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idén igazi összefogással valósult meg ez a program.

– Ebben az évben a templom és az iskola közötti fákat, bokrokat igyekeztünk szebbé tenni, előkészíteni a húsvéti ünnepekre. Ebben részt vett a kishegyesi nyugdíjas-egyesület, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália kézimunkacsoportja, a női fórum kézműves köre, az Ügyi csoport gyerekei és néhány segítőkész polgár. Mondhatjuk, hogy ez egy szép közösségi akció volt, amit negyedik alkalommal szerveztünk meg. Általában a nagyhét ideje alatt tartjuk meg, és a díszek a pravoszláv húsvétig fognak a fákon maradni – mondta el Zsidai, majd hozzáfűzte, hogy a felhasznált tojásokat az akcióban részt vevő csoportok tagjai készítették, mintegy ezer tojást használva fel.

 A tojásfa készítésével nem ér véget a női fórum húsvéti programja, ugyanis lesz hagyományosnak mondható tojáskereső verseny is, amit a falu gyermekei számára szerveznek meg.

– Húsvéthétfőn a női fórum székházának udvarában 15 órai kezdettel tartjuk a tojáskereső versenyt. Erre 4 és 12 év közötti gyerekeket várunk. Olyan izgalmas programok várnak rájuk mint a tojásgurítás, tojáskocogtatás, más tojásos játékok és gyurmázás. A programra minden falubeli gyereket várunk, fontos, hogy hozzanak magukkal két kifestett tojást, amikkel részt vehetnek a versenyeken – számolt be az elnök.

A húsvéti programok mellett a női fórum gőzerővel készül a MIRK-re is, ugyanis tagjai a helyi szervezők, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel karöltve. A kiállítás hétfőn nyílik, Kishegyesről a Dália kézimunkacsoport és a női fórum kézműves köre nevezett be a megmérettetésre. Emellett Kishegyes anyaországi testvértelepülései is képviseltetik magukat a rendezvényen. A MIRK ünnepi megnyitója 13 órakor lesz az Ady Endre iskola tornatermében.

Forrás: Magyar Szó