Táncház napja Brassóban

pin Piața Sfatului, 500026 Brassó Zene

Táncház napja Brassóban / Villámcsődület a Főtéren

Táncház napja Brassóban / Villámcsődület a Főtéren

A tavalyi nagy sikerű villámcsődület után ismét mocorgunk! :)
Délután 5-kor a brassói néptánccsoportok tagjai kirajzanak a Főtérre egy rövid szabad tánc erejéig idén is, hogy megmutassák a néptánc erejét a Táncház Napja alkalmával. Természetesen minden táncolni tudó, vágyó, vagy akár érdeklődő szívesen látott. A muzsikát a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai, tanítványaik és barátaik szolgáltatják, még hozzá idén “hagyományhű” módon Székről. A világszerte megrendezett kísérőprogramok része a brassói villámcsődület is.

Mi a Táncház Napja?
A Táncház Napja azért jött létre, hogy megmutassuk az UNESCO által is elismert táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Ma szerte a világban – az 1972. május 6-án a budapesti Liszt Ferenc térről elinduló kezdeményezés hatására – fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek a kirándulásokon, tánctáborokba és kézművestáborokba mennek nyaralni, divattervezők válnak híressé a hagyományos motívumok felhasználásával, népzenét és néptáncot lehet tanulni óvodától az egyetemi szintig… Szeretnénk, hogy ezt a világot minél többen megismerjék!

Ennek apropóján az első táncház 40 éves évfordulóján a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-hoz legközelebb eső szombaton Budapesten. 2019-ban már a VIII. Táncház Napját rendezzük meg! (info: www.hagyomanyokhaza.hu)