Szűcs Nelli önálló estje Fedák Sáriról

Spectrum Színház, Marosvásárhely Kultúra, kommunikáció
🎭 Dobronyi rózsát Zsazsának – Szűcs Nelli önálló estje Fedák Sáriról 🎭
– Nemzeti Színház (Budapest) –
„Azt az igazi, azt a gyönyörű, érdekes, azt a dalos gazdag Magyarországot lássák Önök Fedák Sáriban, azt, amely a mi fájó lelkünk álma marad. Ez a mi büszkeségünk, a Fedák, akinek az arca egy szép nőé, egy huncut fiúé és egy lelkes emberé, ez a mi Fedákunk sugározza a világba mindazt, amit nem akarnak már az idegenek látni mirajtunk” – írta a kor ünnepelt primadonnájáról Szép Ernő a Színházi Élet című folyóiratban 1920-ban. Drámai időpont, dráma életút – és mégis dal és szépség és álom…
A Dobronyi rózsát Zsazsának, avagy Aki a Tisza vizét issza, vágyik annak a szíve vissza című előadás hangulatát ma sem írhatná le jobban a színházbarát. E mostani, dalokban és nótákban gazdag produkciónak előzménye van: Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésznő 2015-ben mutatta be a Fedák Sáriról szóló önálló estjét a Nemzeti Színházban azzal a céllal, hogy „felelevenítsük a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessük a közönséggel nem mindennapi életének részleteit és igazságát, valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült. Soha meg nem bocsájtható bűne a II. Világháború utáni politikai rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték, és emiatt soha többé nem léphetett szeretett hazájában színpadra. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincs visszaút, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát”.
A Dobronyi rózsát Zsazsának a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület felkérésére abból az igényből született, hogy az egész Kárpát-medencében sikerrel játszott önálló est prózai igazságát Fedák Sári művészi természetéhez híven igazi énekes-zenés élménnyé varázsolja.
Az előadás központi gondolata az elvándorlás és a szülőföld iránt érzett, soha nem múló szeretet. Ebben osztozik a beregszászi Fedák Sárival az előadás két kárpátaljai résztvevője: Szűcs Nelli és a narrátorként közreműködő, ugyancsak Jászai Mari-díjas színművésznő Tarpai Viktória. A zenei kíséretet a Zsazsa bandája népzenekar adja: Király Miklós prímás, Pálházi Bence (hegedű), Sárközi Áron (brácsa), Herédi Zsombor (harmonika), Laukó Tamás (nagybőgő). A produkcióban kiemelt szerepet kapott a dobronyi keresztszemes hímzés Hrivnák Tünde Pro Urbe díjas divattervező ruháin, melyeket a nagydobronyi Őr Hidi Ágnes hímzései díszítenek.
A Dobronyi rózsát Zsazsának című előadás ősbemutatóját 2021. július 27-én tartották a kárpátaljai Nagydobronyban.
A Dobronyi rózsát Zsazsának című előadást a Spectrum Szíhnházban láthatják. (Rózsák tere 13. szám)
Az előadáson való részvétel 𝗶𝗻𝗴𝘆𝗲𝗻𝗲𝘀, viszont előfoglaláshoz kötött.
Időpont: 2022. AUGUSZTUS 24., SZERDA, 18:30
H͟e͟l͟y͟f͟o͟g͟l͟a͟l͟á͟s͟:
📌Spectrum Színház – 0744 301 875
A belépőket előadás előtt egy nappal kötelező kiváltani.
Szervező: Spectrum Színház
Partner: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatal