SzínpadON: Triolina Folk koncert

Hagyományok Háza online esemeny Ismeretterjesztő
A táncházmozgalom új, egyedülálló kezdeményezése: 3 prímás hölgy állt össze egy formációba.
3 nő, 3 generáció, 3 különböző életérzés egy-egy zenei gondolaton belül.
Mindezt úgy, hogy szigorúan megtartják az archaikus magyar népi hegedülés szabályait, funkcióját, stílusát, technikáját.
Ahogyan CSAK ők a NŐK tudják.
A Triolina formáció megjeleníti a női életszakaszokat: a fiatal, a közép és az érett generációt.
A zenei kíséretet a műfaj legjelentősebb képviselői adják.
A Fiatal: Páll Éva népi hegedűs, énekes
A fiatal népi hegedűs generáció egyik kimagasló alakja. Gyermekként alapította együttesét a lassan 20 éves Bara zenekart. Velük bejárta a világot, mint koncertező, táncegyüttes kísérő és táncházas együttes. Két lemezt készítettek. A Duna TV Élő népzene műsorában önálló műsort kaptak és a Fölszállott a páva televíziós adásában is szerepeltek. A legnagyobb hazai népzenei-, és néptáncfesztiválok rendszeres fellépője. Világzenei formációk kedvelt vendégművésze.
Évi fontosabb elismerései:
• 2013 Pest megye népművészetéért díj,
• 2016 Junior príma díj
A Középút: Kuczera Barbara népzenész, népi hegedű tanár, néptáncpedagógus
Az egyetlen a magyar táncház-történelemben, aki felsőfokú végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik a népzene és a néptánc területén is! Barbi hivatásos táncosként tagja volt az Állami Népi Együttesnek, a Budapest Táncegyüttesnek és a BM Duna Művészegyüttesnek, dolgozott néptáncpedagógusként is. Jelenleg a Budafoki és az Óbudai zeneiskolában népi hegedűtanár. Növendékei a Fölszállott a páva televíziós verseny állandó szereplői. Egyéni, rendkívül mély érzelmeket hordozó hegedűhangjára felfigyeltek a népzene és világzene jeles képviselői is (Méta, Makám, Chalga, Myzrab, Nox), számtalan lemezen közreműködő.
Az „Érett”: Salamon Beáta prímás, népi hegedű tanár
Bea a magyar táncház-mozgalom Jean D’arc-ja, egy önálló fogalom e területen. 35 éve játszik aktívan, 1983 óta vezetője a legendás MÉTA Együttesnek. Több mint 500 hangfelvételen szerepel, koncertezett a föld minden táján. Világzenében, színházi és filmzenékben is képviselteti magát. 1991-től vezeti a Méta népzenei tábort. Állandó zenei rendezője a Csík zenekarnak, valamint neves nép- és világzenei együttesek hangfelvételének. Erdélyi gyűjtőútjai 1984 óta folynak. A Magyar Állami Népi Együttes prímása is volt. Zsűritag szakmai versenyeken, a Fölszállott a páva televíziós műsor egyik mentora. A Magyar Népzenei Dallamgyűjteménye alapvető tankönyv a magyar népzenei oktatás rendszerében.
Bea elismerései:
• Magyar Arany Érdemkereszt,
• Népművészet Ifjú Mestere,
• eMeRTon-díj,
• Pest Megyei Príma Díj.
“Köszönjük a lehetőséget, hogy muzsikálhatunk! Hogy együtt muzsikálhatunk!
Szeretnénk felidézni a „Gesztenyés” teraszán töltött nyári esték hangulatát… Sok-sok szép közös emlék helyszíne ez számunkra. Nem szeretnénk mást, mint a hangokon keresztül jókat beszélgetni és egymás kedvére muzsikálni kiváló zenész társainkkal.
Mert nekünk könnyebb így elmondani örömöt, bánatot, jókedvet, szomorúságot…, még ha néha – csak úgy nőiesen – egymás szavába is vágunk.
Mert nekünk nőknek ez nagyon jól megy.
Reméljük, hogy ízelítőt adhatunk ezekből az érzésekből, hangulatokból.
Egymás között, egymásnak és annak, aki meghallgatja!”
Közreműködők:
Balogh Kálmán – cimbalmon
Bobár Zoltán – harmonika
Havasréti Pál – nagybőgő