Színház: Az ember tragédiája

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem Kultúra, kommunikáció

Az ember tragédiája

CSIKY GERGELY ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ, TEMESVÁR (RO)

 

Időpont: 2022. május 22., vasárnap, 20:00

 

Kivételes színházi laboratórium ez, amelyben a precizitás igénye nem az ítélkezés alkotói felsőbbrendűségéből fakad, hanem bizony szeretetből, együttérzésből és az egymással való közelség és közösség öröméből. Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé. Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellenmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkba. Aligha láthattunk még egy ennyire közvetlen Tragédiát: kivételes, kultúrtörténeti pillanattal van dolgunk, nem kétséges. Együtt örül az örülőkkel Madách Imre is, látva, hogy műve semmit nem kopott: az eltelt idő csak fontosabbá és megkerülhetetlenebbé tette. (Visky András, dramaturg)

Silviu Purcărete (szül. 1950) korunk egyik legfontosabb és legelismertebb román, színházi rendezője, nem csak országos, de nemzetközi szakmai körökben is.

Szerző: Madách Imre
Rendezte: Silviu Purcărete
Szövegadaptáció: Silviu Purcărete és Visky András
Rendezőasszisztens: Ilir Dragovoja
Díszlet- és jelmeztervező: Dragoș Buhagiar
Zene: Vasile Șirli
Zeneszerző asszisztense: Éder Enikő
Hangmérnök: Bayer Sebastian

Játsszák: Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt/ Erdős Bálint, Éder Enikő, Hegyi Kincső, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lanstyák Ildikó, Lőrincz Rita, Lukács-György Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Vadász Bernadett, Vajda Boróka, Vass Richárd, Tar Mónika

Időtartam: 1 h 55 min
Magyar nyelven játszott előadás, román és angol felirattal