Színház: A császár új ruhája

Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem, Temesvár Kultúra, kommunikáció

Írta: Parti Nagy Lajos

Rendező: Nagy Regina

Hans Christian Andersen klasszikus meséjét a magyar kortárs drámairodalom egyik, mára már kanonizált szerzője, Parti Nagy Lajos adaptálta színpadra sajátos nyelvhasználatával, stílusával és összetéveszthetetlen humorával gyúrva újra a mindenki által jól ismert történetet.

A budapesti Mesebolt Bábszínház kérésére készült színpadi adaptáció Hacukisztán császárát és az őt körülzsongó udvartartást helyezi górcső alá. Nem akarja újra mesélni a saját gőgjétől eltelt császár és új ruhájának történetét, megmarad az Andersen-féle mese keretei között. Mindemellett azonban nagyobb hangsúlyt fektet a miértekre, annak a mechanizmusnak a feltárására, amely lényegében a mese mondanivalójának megfejtését és nem pusztán aktuálissá, de időtlenné tevését hivatott segíteni.

Nagy Regina, az előadás rendezője többféle színházi- és bábszínészi jelrendszerben állította színpadra a szöveget. Az előadásban tetten érhetők a pantomim, az árnyjáték, az óriásbáb technikái egyaránt. Az előadás látványvilágáért Lenkefi Zoltán díszlet- és bábtervező, zenéjéért Cári Tibor zeneszerző felel.

A szereposztásban Jancsó Előd, Mihály Csongor, Lanstyák Ildikó, Lukács-György Szilárd, Vass Richárd, valamint a társulat legújabb tagja, Balló Helga kapott helyet, aki a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem elvégzése után, idén szerződött a temesvári társulathoz.