Szeptemberi programok

Vajdaság Kultúra, kommunikáció

2020. szeptember 17., 9,00 óra Zentagunaras

Az ének megmarad versszínházi előadás bemutatása a művelődési egyesületben

A Nemzeti Összetartozás éve apropóján született meg Az ének megmarad című verses-táncos-énekes műsorunk amelyben díjazott versmondók, képzett táncos és énekes mutatják be a magyar lira, néptánc, egyházi- és nepi énekek segítségével, hogy határon túli perspektívából hogyan élték meg elszakított nemzet társaink az elmúlt száz évet.

Az előadás a múltból merít. Az egy nemzethez tartozástól a kisebbségi lét felé való sodródáson át jutunk el a máig, amikor az általunk lakott országokat bár másképp nevezik, mégis van lehetőségünk az egy nemzetben gondolkodásra és cselekvésre. Veres Péter, Reményik Sándor, Babits Mihály, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Arany János, Ratkó József és még sok más író szövegei kelnek életre a színpad deszkáin.

Fő támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2020. szeptember 19-20., Kula, Népkör Magyar Művelődési Központ

A nyelv ma néktek végső menedéktek

Szakmai képzés a szórványban élő magyar gyermekek számára

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete ebben az évben két szórványtelepülésre viszi el anyanelvápoló-tehetséggondozó műhelyét.

Egy hétvégén, két napon át folyik a műhelymunka, amely kiemelt hangsúlyt fektet a versválasztásra, az előadói attitűd csiszolására, a közösség összekovácsolására drámapedagógiai módszerekkel. A közös alkotás folyamatában felismerhetik az értékeiket a fiatalok, az egyéni próbák segítségével pedig készülhetnek az előttük álló vers- és prózamondó versenyekre.

A két nap előadói: Molnár Krekity Olga Radnóti és Csokonay-díjas versfelkészítő pedagógus, Mess Attila színművész, Csík Mónika Sinkó- és Fehér Klára díjas író, költő, Sárközi Noémi Aranypáva Nagydíjas népdalénekes, Szakács Tamás néptánc oktató, Kormos Irén versmondó, Fehér Farkas Hajnalka Ratkó József-díjas versmondó, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó.

 

Szombat

9.00-9.45 Csapatépítés (Mess Attila)

9.50-10.55 beszédtechnika, Hogyan választok verset/prózát (Molnár Krekity Olga, Hajvert Ákos)

11.00-12.00 Drámajátékok, vers és prózafaragás (Mess Attila, Csík Mónika)

12.00 óra ebédszünet

13.00- 14.00 óra beszédtechnika, Hogyan választok verset/prózát

14.00-15.00 Közös játék koncentrációs játék koncentrációs játékok, bizalmi játékok (Olga, Ákos)

15.15-16.30 óra Drámajátékok, vers és prózafaragás

17.00 óra Író-olvasó találkozó Csík Mónikával (szombat)

 

Vasárnap

9.00-10.00 óra Versdömping (Molnár Krekity Olga, Fehér Farkas Hajnalka, Kormos Irén, Hajvert Ákos)

10.10-11.10 óra Beszélgetés a szöveggel (Hogyan kommunikálhatunk a szöveggel?)

11.15-12.00 óra Dal és vers. Népköltészet, népdal, daltanulás (Sárközi Noémi)

12.00 óra Ebédszünet

13.00-14.30 óra Versfelkészítés

14.45-15.30 óra Néptánc (Szakács Tamás)

16.00 óra Az ének megmarad, versszínházi előadás Trianon 100. évfordulója alkalmából

Fő támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

2020. szeptember 20., 19 óra, Bácskossuthfalva

Az ének megmarad versszínházi előadás bemutatása a művelődési házban

Fő támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2020. szeptember 25., 10 óra Kishegyes

X. Arcok Üveg Mögött műfordítások vers- és prózamondó találkozója

Színházterem

Idén rendhagyóan Kishegyesre látogat el a találkozó, ahol az Aranyeső vers- és prózamondó versennyel közösen szervezik meg a rendezvényt. A találkozó díszvendége Kovács Jolánka Napóra-díjas író, költő, műfordító.

Fő támogató: Magyar Nemzeti Tanács

 

2020. szeptember 25-27.

XXXII. Szép Szó tábor – elsőharmad

Kultúrotthon, Bácsfeketehegy

A járványhelyzet miatt, a nyáron elmaradt tehetséggondozó műhely több részben kerül megszervezésre. A három egész hétvégés képzéssorozatra a már nyáron bejelentkezett fiatalokat várják a szervezők, valamint azokat is, akiket érdekel a vers- és prózamondás és szeretnének jó hangulatban, kiváló szakemberekkel felkészülni a következő évi versenyekre, találkozókra. Pénteken és szombaton a nagyobb csoportokkal folyik a munka, míg a fiatalabbak vasárnap foglalkozhatnak a versek varázslatos világával. A szeptemberi találkozó után a felkészítő tanárok interneten keresztül tartják a kapcsolatot a diákokkal az októberi találkozásig.

Az idei tábor ingyenes.

Támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Ministartstvo kulture i informisanja, Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság , Kishegyes Község Önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács