Szent Erzsébet jegyében

Kassa Zene

A közös éneklés összhangot igényel (Fotó: Balassa Zoltán/Felvidék.ma)

A Szakrális Művészeti Fesztivál (Festivál sakrálneho umenia) 1990 szeptemberében kezdte írni történetét, amikor első évfolyama Egyházi és Népdalénekfesztivál néven zajlott. Alig egy év telt el a bársonyos forradalom óta, a műsorban szlovákiai, lengyelországi, magyarországi, ausztriai, németországi és norvégiai együttesek léptek fel. Egy évvel később került sor a Szakrális Dalfesztiválra. A szervezők gyermek- és ifjúsági kórusokat hívtak meg. 1992 óta a rendezvény mai nevén ismert.

A fesztivál aktuális időpontja Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódik (11.17.), aki a város és székesegyháza védőszentje.

Az evangélikus templom már sötétbe borult (Fotó: Balassa Zoltán/Felvidék.ma)

Már több éve a rendezvénysorozat kellős közepén zajlik ez az ünnepség, amely két hét leforgása alatt különböző műfajú műsorokat kínál: zenei, ének- és drámai művészetet, kiállításokat, előadásokat, beszélgetéseket érdekes személyiségekkel.

A kezdetek óta fellépett a miskolci Reményi Ede Kamarazenekar, a nyíregyházi Pro Musica kórus és a budapesti Ad Libitum, hogy csak a magyar vendégeket említsük.

A templom megtelt (Fotó: Balassa Zoltán/Felvidék.ma)

2019 óta a fesztivál jótékonysági tevékenységet is folytat. A „Szent Erzsébet levesét” a város hirdette meg.

A védőszent üzenetének terjesztésén kívül a cél azok megsegítése, akik erre rászorulnak. A felszolgált leves bevételét a rászorulókat segítő karitatív szervezetek szükségleteinek és működésükkel kapcsolatos költségeinek fedezésére fordítják.

Kassa soknemzetiségű város, ahol egyben különböző felekezetű keresztények élnek – római és görögkatolikusok, protestánsok, ortodoxok és zsidók, valamint az élet értelmét keresők és vallástalanok. A lakosság összetételének változatossága inspirálta azokat, akik a fesztivál születésénél álltak, hogy megteremtsék az ismerkedés, a párbeszéd, a megértés és a tolerancia terjesztésének lehetőségét.

Mivel a művészetnek univerzális a nyelve, a programkínálat a kassaiak minél szélesebb spektrumát kívánja megszólítani, de azokat is, akik a közeli vagy tágabb környékről érkeznek városunkba.

A Szakrális Művészet Fesztiválja (Fotó: Balassa Zoltán/Felvidék.ma)

November 13-án a kassai, Malom utcai evangélikus templomban ökumenikus kórustalálkozóra került sor a rendezvénysorozat nyitásaként.

A műsorban fellépett a Chválospev, az augsburgi hitvallású Evangélikus Egyház kassai gyülekezetének kórusa (karnagy: Emília Gállová), a kassai magyar református gyülekezet Laudate Dominum énekkara (Kovács Edit), az Apostoli Egyház Debora nevű énekkara (Karla Thiessen), a kassai görögkatolikus egyházmegye papokból álló kórusa (Daniel Porubec) és az Isten Kegyelme Plébánia Szent Fausztina Vegyes Kara (Ladislav Gurbaľ). Összesen 18 művet adtak elő. Zárásként együtt énekelték Joseph Haydn: Téged, Uram, dicsőítünk.

A Laudate Dominum (Fotó: Balassa Zoltán/Felvidék.ma)

A templomot tervező Georg Kitzling udvari építészre gondoltam, aki egy kiváló akusztikával rendelkező, enyhén ellipszis alaprajzú templomhajót épített.

A műsor elején Dušan Havrila evangélikus lelkész házigazdaként üdvözölte a megjelenteket Jaroslav Polaček főpolgármesterrel az élen. Elmondta, a rendszerváltás előtt is létezett ökumenikus mozgalom, de csak azóta teljesedett ki. 1989-ben az Úr nagy dolgokat tett velünk! Isten segítsen bennünket a továbbiakban is! A műsor végeztével Július Filo emeritus evangélikus püspök rövid beszédében a vallások, egyházak és emberek közötti összhang fontosságára hívta föl a figyelmet és rövid áldásával a koncert véget ért.

Összesen nyolc rendezvényre kerül sor e fesztivál keretében. Az utolsóra jövő vasárnap, november 20-án.

(Balassa Zoltán/Felvidék.ma)