Szármafesztivál

Topolya Sport, hobbi

Minden ünnepünknek megvan a jellegzetes étrendje, és baráti társaságok is előszeretettel állnak össze, hogy közösen főzzenek. Ezt felismerve egyre több helyen szerveznek főzőversenyeket, és a gasztroturizmus is fejlődésben van. November ötödikén szervezik meg a Topolya melletti Capriolo étteremnél a negyedik Szármafesztivált. A rendezvény az elmúlt években községünk egyik legsikeresebb és legtöbb látogatót vonzó rendezvényévé nőtte ki magát, amelynek szármafőző versenyén a tavalyi évben körülbelül ötven csapat vett részt, és a nap folyamán ezernél is több érdeklődő fordult meg a helyszínen. A rendezvénnyel kapcsolatban a fő szervező Origo Egyesület elnökével, Tölgyesi Hubával beszélgettünk.

– Nagy feladat előtt állunk, hiszen eddig minden évben nagyot fejlődött a rendezvény, szinte évente duplázódott a résztvevő csapatok száma; most már nem tudunk ekkora előrelépést elérni, de igyekszünk a tavalyinál is jobb rendezvényt szervezni. Megmaradtunk az alapoknál, az idén is három kategória lesz a főzőversenyben: a klasszikus, a különleges és a böjti vagy vegetáriánus szárma. Természetesen egyéb tartalmakkal is várjuk az érdeklődőket, ismét lesz káposztareszelő verseny, különböző gyerekprogramok, kézművesvásár, helyi termékek, borok, házi sörök, édességek, ahogy megszokhattuk a korábbi években, igyekszünk teljes körű kínálatot nyújtani. Az idei nagykoncertet a Garavi Sokak zenekar adja, ez a tervek szerint öt órakor kezdődik majd a szabadtéri színpadon, tábortűz mellett. Emellett napközben más zenei programok is lesznek, ez még szervezés alatt áll, és tervezünk egy after partyt is, mert úgy láttuk az előző években, hogy a keménymag szeretne este is maradni, és olyanok is vannak, akik csak estére érkeznének. Ennek helyszíne az étterem mellett újonnan elkészült rendezvényterem lesz. Egy táncházat szervezünk, ahol többek között a Csalóka zenekar is fel fog lépni – nyilatkozta Tölgyesi, aki azt is elmondta, hogy már nagy az érdeklődés az esemény iránt, a Subotica-trans szállító cég jelezte, hogy autóbuszt indítanának, így annak, aki Szabadkáról jönne, csak jelentkeznie kell a vállalat irodájában, emellett több belgrádi, turizmussal foglalkozó személy is jelezte, hogy hoznak vendégeket az eseményre; és minden esély megvan arra is, hogy csakúgy, mint tavaly, magyarországi csapatok is részt vesznek a főzőversenyen. Az elkészült szármákat többek között a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok tagjai értékelik majd, más szakemberekkel egyetemben, és Tölgyesi elmondása szerint a zsűri a hagyományos ízeket preferálja, tehát a szármát nem kell különleges fűszerekkel ízesíteni, hanem minél jobban ragaszkodni kell nagymamáink jól bevált módszereihez.

A rendezvény támogatója Szerbia Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztériuma, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, Topolya önkormányzata és a helyi közösség, valamint számos helybeli vállalkozás.

A főzőversenyre november másodikáig lehet jelentkezni a 060/333-45-24-es telefonszámon, e-mailben az címen vagy az Origo Egyesület Facebook-oldalán. A nevezési díj 2500 dinár, ami magában foglal 2,5 kilogramm húst, kenyeret és tűzifát, míg a böjti szárma esetében 500 dinárt kell fizetniük a csapatoknak.