Szárma fesztivál

Topolya Szabadtéri

November 6-án szervezik meg az idei Szármafesztivált Topolyán. Tölgyesi Huba a szervezők nevében elmondta, hogy a járványhelyzet miatt tavaly ugyan elmaradt a rendezvény, idén viszont megszervezik, de mindenkit kérnek a járványügyi előírások betartására.

A töltött káposztának ez a tájunkra jellemző változata, a szárma, az őszi időszak egyik hagyományos étele. Egyszerű, mégis ünnepi étel, hiszen nem kerül mindennap a vajdasági ember asztalára. Reménykedünk, hogy az időjárás is jól alakul, és emlékezetes napot tölthetünk együtt – fogalmazott Tölgyesi Huba.

Természetesen a főzőverseny is része lesz a fesztiválnak, de aki nem vesz részt aktívan az étel készítésében, az sem marad éhen, hiszen a helyszínen lehet majd szármát vásárolni, ezúttal is lesz vegetáriánus stand, és a kirakodóvásár sem marad el.

A rendezvény szervezője elmondta, hogy idén korlátozott számú, legfeljebb 50 csapat jelentkezését tudják fogadni. 5–10 fős csapatok jelentkezését várják. A versenyt ezúttal is két kategóriában írták ki: lehet klasszikus szármát és különlegeset is főzni. Klasszikus alatt értendő, amikor káposztalevélbe csomagolják a húst, míg a különleges lehet szőlőlevélbe, spenótba vagy másba csomagolva, és a töltelék is lehet böjti vagy vegetáriánus, tehát húsmentes.

A csapatok főzhetnek bográcsban, agyagedényben, fazékban stb., amit magukkal hoznak. A főzőversenyre a jelentkezési határidő november 3-a, szerda. A 024/713-515 telefonszámon lehet nevezni, vagy személyesen a topolyai Művelődési Házban, ahol egyben bővebb információ is kapható.

A jelentkezési díj 2500 dinár csapatonként. A nevezési összeg fejében 2,5 kg darált húst (1 kg marhahús és 1,5 kg disznóhús), tüzelőanyagot és kenyeret biztosítanak a szervezők. A többi hozzávalót, mint amilyen a savanyú káposzta, a fűszerek és egyéb, a résztvevőknek kell hozniuk, akárcsak a főzőedényt, az étkészletet, az ülőalkalmatosságot és az asztalt, illetve más szükséges eszközt.

Minden csapatban kell, hogy legyen egy főszakács, akit a nevezéskor meg kell nevezni, a többiek pedig a segédek.

A topolyai vásártéren sorra kerülő rendezvény ugyanakkor nem csak a főzőversenyről és az ételekről szól. Fellép a Juhász zenekar, és az Agios Dimitrios borrend avatási szertartására is sor kerül majd délben, utána hangzik el a polgármesteri köszöntő, majd a Ravnica zenekar fellépése következik, az eredményhirdetés után pedig a Szomszéd Fiúk koncertje szórakoztatja a közönséget. Lesz ezenkívül kézműves termékek és gasztronómiai különleges termékek bemutatója, gyermekprogramok, ügyességi vetélkedők és egyebek.

Végül, de nem utolsósorban Tölgyesi Huba elmondta, hogy a rendezvény ideje alatt előzetes bejelentkezés nélkül is felvehető lesz a koronavírus elleni védőoltás a Piac Közvállalat vásártéri irodájában. A rendezvény szervezői: Topolyai Termelők Egyesülete, Origo Egyesület, Topolya Község Művelődési Háza, főtámogató a topolyai önkormányzat és a helyi közösség.

Forrás: Magyar Szó