Slachta Margit újratemetése

Online tér Vallás
(Fotó: rabbi.zsinagoga.net)

Az egyetlen neki tulajdonított hangfelvétellel és újratemetésének élő közvetítésével emlékezik a közmédia Slachta Margitra, az ezrek életét megmentő, a nemzetiszocializmus és a kommunizmus ellen harcoló, első magyar országgyűlési képviselőnőre. A szertartást december 7-én, kedden 16 órakor sugározza a Duna Televízió a Fiumei úti sírkertből.

Újratemetik a 20. század egyik meghatározó magyar női politikusát és emberi jogi aktivistáját, az első magyar országgyűlési képviselőnőt, Slachta Margitot, aki évtizedeken át képviselte a keresztény és a nemzeti értékeket, és munkája legfontosabb eredményeként a szociális gondoskodást társadalmi, illetve szervezeti reformokkal tudta összekapcsolni.

A Keresztény Női Tábor színeiben a kommunizmus idején is rendíthetetlen élharcosa volt a nők, a családok és a szociális munka ügyének, de 1949 nyarán végül menekülnie kellett, illegálisan hagyta el az országot. Az Amerikai Egyesült Államokból, az emigrációban is támogatta honfitársait egészen élete végéig.

Slachta Margitot 1974-es halála után Buffalóban temették el, hamvait a közelmúltban hozták haza.

A képviselőnőt 2021. december 7-én, kedden 16 órakor temetik újra Budapesten, a Fiumei úti sírkertben – a szertartást élőben közvetíti a Duna Televízió. A közmédia az esemény kapcsán tematikus adásokkal is készül különböző csatornáin, amelyekben Slachta Margit emlékét élteti.

A Kossuth Rádióban az újratemetés napján, 17 órától, míg a Duna Televízióban december 12-én, vasárnap reggel 8 órától az Isten kezében című műsorban hallható lesz Slachta Margit 1947-es választási beszéde, amely az egyetlen jelenleg ismert hangfelvétel tőle. A tévéműsorban további ritka film- és hangfelvételeket is megismerhetnek a nézők hazánk első politikusnőjétől.

Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorának december 8-i, szerdai adásában pedig történészekkel emlékeznek Slachta Margit értékteremtő munkájára.

(MTVA/Felvidék.ma)