Sissi, a magyar királyné / Erzsébet

Kolozsvári Magyar Opera Ismeretterjesztő
Augusztus 17-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében Huszka Jenő és Szilágyi László 💥 SISSI, A MAGYAR KIRÁLYNÉ (ERZSÉBET) 💥 című operettje lesz látható a Monarchia Operett előadásában!
❗️FIGYELEM❗️
A hatályban lévő egészségügyi szabályozások csak akkor teszik lehetővé az opera nézőterének teljes (teltházas) kihasználását, ha a résztvevők mindegyike érvényes oltási igazolással rendelkezik, ezért az augusztus 17-i előadáson kizárólag beoltott személyek vehetnek majd részt.
❗️A korábbi évekhez képest is szokatlanul nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők az ülőhelyek igazságos elosztása érdekében a részvételt előzetes jegyvásárláshoz kötik. Jegyek augusztus 4-től a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál (munkanapokon 10 és 14 óra között), valamint a www.eventbook.ro oldalon válthatók 25 lej értékben. Az így befolyt összeget a szervezők a Szent Mihály-templom Pákey Lajos tervezte neogótikus kerítésének restaurálására fordítják, mely egyben az idei Magyar Napok jótékonysági gyűjtésének tárgya is.
❗️A szervezők felhívják a figyelmet: a beléptetés az oltási igazolások és személyi igazolványok ellenőrzése miatt a szokásosnál hosszabb lesz, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a nyitógála kezdése előtt legalább fél órával jelenjenek meg a helyszínen. A nyitógálán, miként az összes további beltéri, valamint elkerített, kültéri eseményen a részvétel védőmaszk viseléséhez kötött.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ℹ Főbb szerepekben: Denk Viktória, Árvai Dániel, Dezső Ágota, Kádár Szabolcs János, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és Peller Károly.
Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®
Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara.
⬇ RÉSZLETEK ⬇
Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.
Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a kiegyezés létrejöttét.
Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.
Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók.
– – –
A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő és táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait.
– – –
⬇ SZEREPOSZTÁS ⬇
Sissy (Erzsébet) – Denk Viktória
Gróf Andrássy Gyula – Árvai Dániel
Latkóczy Ida – Dezső Ágota
Neszmélyi Kálmán – Kádár Szabolcs János
Waldeck grófnő – Oszvald Marika
Stefi, a lánya – Szendy Szilvi
Flórián – Kerényi Miklós Máté
Axamethy gróf – tábornok – Peller Károly
Latkóczi Ádám – Egri László
Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara.
Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kollár Péter Erik
Zenei vezető: Kéménczy Antal
Koreográfus: Szkáli Edina
Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®