Sakktorna lesz az óbecsei Aranypartban

Óbecse Sport, hobbi

Vasárnap első alkalommal szerveznek Óbecsén nyílt sakkversenyt. Az eseményt a Zlatna obala (korábban Bela lađa) nevű szállodában tartják meg 9:30 órai kezdettel. A tornát a svájci rendszer szerint, kilenc körmérkőzésben bonyolítják le, ami azt jelenti, hogy a játékosoknak egy sakkparti alatt 15 perc áll majd a rendelkezésükre.

– Eddig 98 versenyző jelezte részvételi szándékát, de tekintettel arra, hogy ez az első versenyünk, azok is lehetőséget kapnak majd a játékra, akik a verseny napján jelentkeznek. Egész Szerbiából lesznek sakkozók Óbecsén, de bulgáriai nagymester és bosznia-hercegovinai nemzetközi mester is megtisztel majd bennünket a jelenlétével. Az önkormányzat 100 ezer dináros támogatásának köszönhetően az első 15 helyezett pénzjutalomban fog részesülni: az első helyezett 21 ezer, a második 15 ezer, a harmadik 10 ezer dinárt kap, és így tovább sorban – közölte a torna igazgatója és az óbecsei Pion Sakk-klub elnöke, Radovan Zavišić.

A főbíró Milorad Maravić lesz, és hét nagymester, kilenc nemzetközi mester és nyolc FIDE-mester is szerepel a tornán, amelyen nem kevesebb mint 90 részvevő rendelkezik 2517 és 1275 pont közötti helyezéssel – ez azt jelenti, hogy a torna átlagos pontbesorolása 1940.

A sakk az utóbbi időben sokat vesztett a népszerűségéből Óbecsén, de tavaly az önkormányzat támogatásával sikerült végre megjavítani a Partizan épületében működő sakk-klub tetőszerkezetét, új felszerelések érkeztek és jobb lett a világítás is.

– Szerettük volna, hogy a Pion az új versenyidényt jobb munkakörülmények között kezdhesse meg, a sportág népszerűsítése érdekében pedig 200 ezer dinárral támogatjuk a vasárnapi tornát is. A tervünk az, hogy ez a torna hagyománnyá váljon Óbecsén. Azon is dolgozunk, hogy nagymesterek és nemzetközi mesterek részvételével sakk-szimultán versenyt szervezzünk – ezzel is szeretnénk népszerűsíteni ezt a sportot a fiatalok körében – mondta el Dane Mandić ifjúsággal, sporttal és turizmussal megbízott tanácstag.

A vasárnapi versenyre a szervezők a nézőket is szeretettel várják.

Forrás: Magyar Szó