RomaNorma-Kiss Tamással és András Lóránddal

online esemény Ismeretterjesztő
📍 A roma társadalom kapcsán számtalan általános társadalmi beidegződéssel élünk együtt, melyek eredményezője a nem megfelelő mértékű nyitottság és a tájékozódás hiánya.
🔎 Milyen lehet roma gyermekként így felnőni? Hogyan tudatosíthatják gyermekeikben a roma családok a rasszizmus jelenségét?
🎙 Az Érted Talks új részében a roma témáról B. Szabó Zsolt beszélget el mélységeiben Kiss Tamással és András Lóránddal. Olyan témákat érintünk, mint a mélyszegénység, szegregáció, tudatosítás, rasszizmus. Különböző cikkek és tudományos megállapítások átvételével meghívottaink ezen kérdéseket hitelesítik vagy megcáfolják, saját élményeket és tapasztalatokat hozzáfűzve.
✒️ Célunk, hogy ezáltal közelebb kerüljünk a valósághoz, átlássunk az adatok és mítoszok ködén és betekintsünk a helyzetek mögött rejtőző indokokba, motivációkba.
🗣 Kiss Tamás 1977-ben született Marosvásárhelyen, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Líceumban érettségizett, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen diplomázott 2000-ben szociológia szakon. Ezt követően a budapesti Századvég Politikai Iskolában politikai szakértő diplomát szerzett 2002-ben, majd 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán PhD fokozatot. A kisebbségek vizsgálatát övező munkáján túlmenően olyan témákban is végzett kutatásokat, mint Székelyföld turisztikai régiói, a Székelyföldön kívüli magyar oktatás, az erdélyi magyar fiatalok társadalmi helyzete és elvárásai.
🗣 András Lóránd 1986-ban született Csíkszeredában. 2010-ben államvizsgázott szociológia szakon, vidékfejlesztés szakirányon. Egy év útkeresést követően a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány munkatársa lett, ahol két kollégájával közösen vezettek egy projektet, amelynek célja a magyar és cigány közösség közötti viszony stabilizálása. 2009 óta többnyire Udvarhelyszéken, közösségszervezéssel foglalkozik, amely alapvetően rendezvényszervezésben, szakmai tanácsadásban nyilvánul meg, mindez néptáncoktatással egészül ki.
2015-től 2018-ig a Gyulafehérvári Caritasnál dolgozott közösségi facilitátor pozícióban. 2018-tól a Romániai Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozik projektvezetőként, valamint projektmenedzser a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesületnél.
👀 Ha érdekelnek a válaszok, találkozunk február 22-én 19:00 órakor az Érted Facebook oldalán!
🙋🏻 Közvetlenül a közösségnek a közélettel középpontban, köztem, közted, köztünk, közkívánatra.