Rimaszombat 750. évfordulóját ünnepli

Rimaszombat Kultúra, kommunikáció

Ünnepi műsor Rimaszombat 750. évfordulója alkalmából (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Rimaszombat első írásbeli említésének 750. évfordulója alkalmából kétnapos ünnepségsorozatot szerveztek szeptember 2-3-án. A város több helyszínén zajlottak a programok.

Szeptember 2-án délután a Fő téren léptek fel a hazai együttesek.

Rigó László alpolgármester, Sebők Valéria konferanszié és Simko József polgármester (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

Bemutatkoztak a Magán konzervatórium tanárai és növendékei, Páko Mária Örömzene műhelye a Gitárossokk formációval, a Bona Fide vegyeskórus, Agócs Sándor tárogatós, a Blaha Lujza vegyeskórus, a Bluetrend country együttes, a Háj folklór együttes és a 35. születésnapját ünneplő Maduar együttes.

A Bona Fide vegyeskórus a város 700. évfordulójára alakult, így idén ők az 50. születésnapjukat ünneplik, s azt üzenték a színpadról, hogy annyi áldás szálljon a városra, amennyi csepp van a tengerben.

Fejlődést, virágzást kívántak a városnak és sok mosolyt, mert az átsegít a nehézségeken.

A petíciót szeptember 12-ig lehet aláírni (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

A Fő téren az érdeklődőknek lehetőségük volt a szórakozás, frissítők mellett a rimaszombati kórházért indított petíciót is aláírni.

Szeptember 3-án többek közt fellépett Tóbisz Titusz és a Kandráčovci is a városban.

Ezt megelőzően a Városházán kiértékelték a 2020-as és 2021-es legszebb erkély és előkert versenyt, átadták a 2021-es Városi díjat.

A legmagasabb városi elismerést idén Ladislav Sládek ezredes, második világháborús veterán, Hacsi Attila nyugalmazott újságíró illetve Jozef Nociar cselgáncsedző vette át.

Közben a Városkertben a kicsiket a Kandráčovci zenekar szórakoztatta. Délután az Amfiteátrumban Štefan Skrúcaný volt a műsorvezető, aki Ľubo Virág műsorát, Martin Jakubecet, a rimaszombati származású Tóbisz Tituszt és vendégeit: Zamatócky Florianna, Júlia Grejtáková, a CicoBand + René Rendy és a Kandráčovci koncertet konferálta fel.

Rimaszombat 1268-ban Szombathely (Zumbothel) néven már kiváltságos helynek számított. Első írásos említését 1271-ből számítják, amikor “Rymoa Zumbota”, majd 1321-ben “Ryma Zumbath” néven írják le. 1335-ben Károly Róberttől kapta kiváltságait. 1387-ben az ide látogató Zsigmond király megerősítette ezeket. A 2011-es népszámlálás alkalmával 24 640 lakosából 13 301 fő szlováknak 7298 fő magyarnak vallotta magát.

(HE, Felvidék.ma)