Pünkösdi rózsák, pünkösdi királynék

Marosvásárhelyi Vár Kultúra, kommunikáció

2023.05.14., VASÁRNAP, 15:30

A FolkFórum Fesztivál utolsó napján Barabás László néprajzkutató tart vetítéssel egybekötött előadást pünkösdi szokásainkról a Mészárosok bástyájában.
Pünkösd a Szentlélek eljövetelének keresztény ünnepe. Vallásos tartalma mellett tavaszköszöntő, termékenységvarázsló, hősválasztó és párválasztó szokások ideje, alkalma is, mind a tágabb európai kultúrkörben, mind a magyar néphagyományban.
Közelebbi néprajzi tájainkról ezeket a szokásokat kevésbé ismertük. Gyűjtésükben, kutatásukban az elmúlt évtizedekben történt változás, amihez Barabás László publikációi is jelentősen hozzájárultak. Az idei FolkFórumon tartott, fénykép- és filmdokumentációval gazdagon illusztrált előadásában bemutatásra kerülnek Maros megye és a vele szomszédos tájak egykori és napjainkbeli dramatikus népszokásai: a pünkösdi zöldágazás, virágozás, „csóvaállítás”, a pünkösdi király- és királynőválasztás, királynézás és hesspávázás, „kicsi királynézás”. Fény derül a közösség kultúrájában betöltött funkciójukra és továbbéltetésük lehetőségeire is.
Az előadáson való részvételről a pedagógusoknak részvételi igazolást tudunk kiállítani.