„Ott se lészen megállásom…”

online esemény, Hagyományok Háza Ismeretterjesztő
Appelshoffer János és Rémi Tünde a 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosa, „Ott se lészen megállásom…” címmel tűzték műsorra új, a betyárvilágot megidéző táncszínházi előadásukat. A többszörösen kitüntetett táncművész és koreográfus páros, Appelshoffer János (Örökös Aranysarkantyús, Népművészet Ifjú Mestere-díj, és Harangozó Gyula-díj) és Rémi Tünde (EuróPAS- díj, Harangozó Gyula-díj, Magyar Ezüst Érdemkereszt) 2018-ban már színpadra állítottak egy néptánc fókuszú, de a társművészeket is magába foglaló előadást, Gondolatok Táncban és Versben címmel.
Az alkotópáros néptánc és néphagyomány ismerete révén, a magyarság gazdag folklórkincse autentikusan formában kerül bemutatásra. Az „Ott se lészen megállásom…” című előadásban viszont Móricz Zsigmond művei nyomán, a lírai próza is hangsúlyossá válik. A betyárvilágot megjelenítő, sokszor megrázó, atmoszférateremtő szövegek összeállításáról a rendező – előadóművész Novák Péter gondoskodott, melyek Ertl Zsombor és Kocsis Anna tolmácsolásában hallhatók.
A betyárromantika és az örök emberi érzelmek – szerelem, elválás, magány – töltetét a látványvilág mellett, a zenei betétek fokozzák. A zenei kíséretről, a tudásukat hosszú évek alatt összegyűjtött Ötödik évszak zenekar ifj. Csoóri Sándor vezetésével, és a Liszt Ferenc-díjas kiváló dzsessz zenész Dresch Mihály, illetve Ölveti Mátyás gordonkaművész gondoskodik.
Fotó: Váradi Levente