Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozat

Párkány Kultúra, kommunikáció

Kép: Wikipédia

Kilencedik alkalommal kerül sor Felvidék déli kisvárosában, Párkányban az Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozatra a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében, a Párkányi Városi Művelődési Központ társrendezésében.

Szeptemberben és októberben öt rendezvénnyel várják a kultúrakedvelő közönséget, mely különböző stílusú, igényes zenei produkciókkal szólítja meg a közönséget. Himmler György, a rendezvény szervezője portálunknak bemutatta a két hónapon át tartó programsorozatot:

Csallóközi Néptáncegyüttes. Fotó: Csallóközi Néptáncegyüttes archívuma

Az Őszi Kulturális Napok első rendezvényére, a Csallóközi Gálára szeptember 5-én kerül sor. A Csallóközi Néptáncegyütes műsora 19 órai kezdettel várja a közönséget a művelődési központban.

A több mint hatvan évvel ezelőtt alakult, Dunaszerdahelyen működő együttes vezetője a Pro Traditione-díjjal kitüntetett Oláh Attila. Műsoruk igazi csemege a néptánc szerelmeseinek.

Pressburger Klezmer Band. Fotó: Pressburger Klezmer Band archívuma

Szeptember 19-én, 19 órai kezdettel a Pressburger Klezmer Band jubileumi koncertjére kerül sor, a „Korene/Gyökerek ROOTS” címet viselő koncertre. A negyedszázados ünnepi koncertsorozat négy szlovákiai helyszínének egyike a párkányi fellépés. Műsorukban tradicionális klezmer táncok és jiddis dalok feldolgozásai szerepelnek.

Bazseva zenekar. Fotó: Bazseva archívuma

Október 17-én a Bazseva zenekar és Paár Julcsi koncertje várja a közönséget. A Bazseva zenekar azzal a céllal alakult, hogy megmutassa: a magyar népzene sosem megy ki a divatból. „Megunhatatlan, mint a hazaérkezés” – vallják. Tagjai Budapesten és környékén élő fiatalok, akiket összeköt a magyar népzene iránti szeretet és a folklorisztikus hagyományok tisztelete. Mindnyájuk életének központi eleme a zene, tanulják, tanítják, hallgatják és művelik.

Archív felvételek alapján dolgoznak, és azok „őserejét” próbálják közvetíteni az urbanizált valóságba, hiszen a magyar népzenének vitathatatlan létjogosultsága van a városokban is.

A zenekar tagjai: Nyitrai Tamás (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (brácsa), Bognár András (nagybőgő). Állandó vendégek: Paár Julianna (ének), Mihó Attila (hegedű).

Volosi együttes. Kép: Volosi együttes archívuma

Októberben 24-én a Volosi együttes világzenei koncertjére kerül sor. A lengyel együttes egy teljesen ellenállhatatlan kombinációt teremtve haladja meg a zenei és földrajzi határokat.

Az öt katowicei zenésznek sikerült egyedi és eredeti zenei stílust teremtenie. A vonós hangszerek határainak túllépésével olyan zenét hoznak létre, amely a Kárpátok zenei hagyományaiból táplálkozik, ugyanakkor magában hordozza a jazzimprovizáció rockenergiáját és az érzelmi tartalmak teljes lendületét.

Egyedülállóan friss és eredeti alkotás, igazi csemege a világzene szerelmeseinek.

Trio Squelini. Fotó: Trio Squelini archívuma

Befejezésül, október 31-én, az eddigi helyszíntől eltérően a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola koncerttermében, 19 órai kezdettel, a TRIO SQUELINI és Csókás Zsolt világzenei koncertje zárja a IX. Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozatát. Az etno-jazzt és kortárs kamarazenét játszó, különleges hangszer-összeállítású Trió Squelini zenészei különböző felállásokban évek óta muzsikálnak együtt és számtalan lemezen szerepeltek már közösen. Formációjukkal 2014-ben Campiello/Terecske címmel lemezt készítettek, és ennek megjelenése óta rendszeresen koncertező csapattá váltak.

A trió szívesen hív egy-egy koncertjére vendéget is, így műsoruk változatos és izgalmas árnyalatokban tárul a közönség elé. Ezúttal Csókás Zsolt gitáros lesz a vendégük, aki a formáció 2020-ban megjelent, Live in Venice című lemezén is közreműködött.

A formáció tagjai: Szőke Szabolcs (gadulka, array mbira), Szalai Péter (cajon, cajonito, kalimba, basszus-kalimba, frame drum, aquaphone, kis ütőhangszerek), Váczi Dániel (szopranino- és altszaxofon, kalimba, aquaphone), Csókás Zsolt akusztikus gitár).

Csókás Zsolt gitáros. Fotó: Csókás Zsolt archívuma

A programokon való részvétel ingyenes. A szervezők ügyelnek az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)