„Örök vándor s örök idegen”

Rozsnyó Konferenciák

Fotó: Máté Gyöngyi

A 130 éve született Reményik Sándor felvidéki gyökerei címmel az EMKE és a Csemadok szervezésében szeptember 1-jén Rozsnyón a Csemadok-székházban ismeretterjesztő konferenciát rendeztek. A kiállítással egybekötött rendezvény Köteles Lászlónak, a Csemadok országos alelnökének köszöntőjével kezdődött.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke, dr. Széman Péter örömét fejezte ki hogy itt lehet, s hogy bár egyéves késéssel, de lehetőség nyílt erre a megemlékezésre. Köszönetet mondott a partnereknek, társszervezőknek, valamint a szervezetek munkatársainak.

Széman Emese Rózsa ismertette a projekt részleteit, mely három helyszínen, három országban valósul meg.

Az első rendezvény Kolozsváron a 11. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajlott, felvidéki résztvevőkkel, ahol a Bánffy-palotában a Megtartó Felvidék címmel nyílt meg Görföl Jenő felvidéki fotográfus kiállítása, valamint a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán megrendezésre került konferencián a meghívott előadók között szerepelt Mézes Rudolf, a Csemadok Galántai Területi Választmányának titkára. A sárospataki rendezvényre sajnos még nem került sor, de reményeink szerint az ősz folyamán teljessé válik a rendezvénysorozat.

Máté Gyöngyi felvételei a rendezvényen készültek

A program folytatásában Nagy Béla kolozsvári közíró, helytörténész Reményikkel kapcsolatos kutatási eredményei kerültek bemutatásra, arról, hogyan is kötődött a költő a Felvidékhez, pontosabban Rozsnyó vidékéhez. „A költő apja, Reményik Károly felvidéki leányt választ Jólész községből, és Kolozsváron telepednek le… Reményik Sándor halála egyben a kolozsvári Reményikek férfiágának a kihalását is jelentette, mivel a költőnek nem volt leszármazottja” – tudhattuk meg többek között az előadáson. Balázs Imre József kolozsvári irodalomtörténész a Rianás című kötet előszavában számos érdekességet villant fel a költőnek a Dobsina és vidéke laphoz való kötödéséből, mely gondolatok felolvasásra kerültek.

Következett néhány vers, néhány gondolat Reményik Sándor tollából, melyet Szőcs Judit, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség volt alelnöke tolmácsolt.

A kiállítás (Fotó: Máté Gyöngyi)

A kiállítást Szabó Zsolt irodalomtörténész, szerkesztő nyitotta meg. Az „Egy lángot adok, ápold, add tovább” című tárlat anyagát a zsoboki képzőművészeti tábor Reményik által ihletett alkotásaiból válogatták össze.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)