Orff: Carmina Burana – keresztmetszet

Online esemény Ismeretterjesztő
Az OperaSzerda 2021. január 27-i adásában Carl Orff világhírű kantátája, a Carmina Burana legszebb részei hangzanak el az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán, melyet 20:00 órától követhetnek a Facebook és az Origo nézői.
O Fortuna. Carl Orff leghíresebb művének elsöprő erejű kezdőmotívumait mindenki ismeri. A „világi dalok” szövege abból az 1803-ban Bajorországban fellelt 13. századi versgyűjteménykódexből származik, amely vándordiákok és szerzetesek latin, alnémet és ófrancia nyelvű énekeit tartalmazza. Orff 24 dalt komponált kantátává; a keretes szerkezetű mű három nagyobb egysége a „tavasz”, az „ivó” és a „szerelem” témája köré szerveződik. A szerző egyszerű, ismétlődő dallamokkal és lüktető, élettel teli ritmikával játszva hol mulatságos, hol bizarr, hol pedig éterien gyönyörű muzsikával varázsolja el a közönséget.
A nagyszabású oratorikus mű koncertszerű keresztmetszetét Haja Zsolt (bariton) és Szemere Zita (szoprán) szólójával hallhatja az online közvetítés közönsége. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), Tóth Sámuel Csaba és Kálvin Balázs (zongora), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekarának ütőhangszeres művészei. Vezényel: Kocsár Balázs, az est művészeti vezetője: Aczél András, műsorvezető: Mona Dániel.