Nyílt napokat szerveznek

Zenta Egyéb

Már huszonkét éve fogadja a látogatókat Zentán a Régi Mesterségek Háza. A gyűjtemény 40 százaléka a régi mesterségeket foglalja magában, a fennmaradó 60 százalékát pedig a letűnt tanyavilág tárgyi hagyatéka teszi ki. A gyűjtemény 540 négyzetméteren fekszik, ami még bővíthető.

Számos különlegességgel találkozhat a látogató (Forrás: Facebook)

Számos különlegességgel találkozhat a látogató (Forrás: Facebook)

– A gyűjteményünk hétről hétre bővül. A napokban egy nagyon érdekes gépet vásároltunk. Az, aki megtalálta egy elhagyott tanyán, nem is tudta, hogy mire szolgál az igencsak összetett szerkezet. Engem hívott a probléma megoldására, amelyet egykettőre közösen meg is oldottunk. A gép működőképes, és ha bármelyik 8. osztályos tanuló megmondja, hogy mire szolgál, és hogyan működik, műszaki ismeretekből a tanára nyugodtan beírhat neki egy ötöst a naplóba – hangsúlyozta Pecze Árpád, a Régi Mesterségek Háza alapítója, aki elmondta, a gyűjtemény bemutatása, a körbevezetés másfél órától három óra hosszán át tart, attól függően, hogy a kíváncsiskodókat mennyire kötik le a technika rejtelmei.

– A magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően már több pályázatot megnyertünk. Így jutottunk laptophoz, vetítőgéphez és fényképezőgéphez is, tavaly pedig rendbe hozattuk az egyik épület külsejét, és a tetőt is kijavítottuk. Az idei évben a riasztófelszerelésekre kaptunk pénzt – közölte Pecze Árpád, aki elmondta, ebben az évben a nyílt napokat augusztus 15–16-ára tervezik, és az idén újra részt vesznek az Európai Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett programokban is, amelyekbe az eddigiekben Budapesten keresztül kapcsolódtak be, az idén azonban már Belgrádon keresztül teszik ezt meg.

– Tavaly két kisiparost mutattunk be, Kapás Sándort, Tóth Bojnik Gézát és műhelyeiket. Az idei évben Sokk Tibor fésűsműhelye és Varga Jenő kalaposműhelye kerül sorra. Mindkét mester több generáción át fenntartotta a műhelyét. Az egyedülálló gyűjteményt bármelyik napon meg lehet tekinteni, természetesen hétvégén is, amikor akár egy autóbusznyi látogatót is végig tudunk vezetni. A legjobb a látogatást előre bejelenteni a 024/814-261-es, illetve a 063/896-4780-as telefonszámon – magyarázta Pecze Árpád, a Régi Mesterségek Háza alapítója.

Forrás: Magyar Szó