Népi iparművészeti zsűri Erdélyben

Székelyudvarhely Nemzetközi
2021. október 22-én népi iparművészeti zsűrit tartunk Székelyudvarhelyen. Ezt követően 2021. október 23-án egyéni konzultációt biztosítunk minden olyan alkotónak, aki tárgyaival részt vett a zsűrizésen.
Jelentkezés módja:
http://ehh.ro/…/zsuri/51-nepi-iparmuveszeti-zsuri-2021 honlapról letölthető adatlap hiánytalan kitöltése és elküldése 2021. szeptember 10-ig a e-mail címre.
A minősítésre, zsűrizésre beadott alkotásokért, illetve tárgycsoportért, garnitúráért, tárgy-együttesért egységesen 1500 Ft-nak megfelelő 21 Ron igazgatási szolgáltatási díjat (zsűri díjat) szükséges befizetni.
Tárgyak begyűjtésének ideje helyszínenként:
Kolozsváron: 2021. október 13-15.
Marosvásárhelyen: 2021. október 13-15.
Csíkszeredában: 2021. október 13-15.
Székelyudvarhelyen: 2021. október 18-20.
Miért fontos a zsűrizés?
Mert a népi kézművesség legkiválóbb szakértői, néprajzkutatók és mesterek véleményezik és minősítik a tárgyakat. Ezeknek a minősítéseknek birtokában a későbbiekben Népi Tárgyalkotó Iparművésszé válhatnak az alkotók. Ez a cím szakmai rangot jelent, minőséget biztosít, a népi kézművesség alkotói közül kiemeli a legkiválóbbakat. Maga a zsűrizés és egyéni konzultáció lehetőséget teremt a szakmai visszajelzésre mindazoknak, akik fontosnak vélik mesterségükben a fejlődést, előrehaladást.
Milyen kategóriákban lehet zsűriztetni?
Faragott fa, csont, szaru; naiv szobor; viselet; csipke; hímzés; szőttes; népviseleti baba; mézeskalács; fonott és szőtt használati tárgyak vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma alapanyagból; bőrműves tárgyak; hímes tojás; mézeskalács; kovács; fazekas munka; népi ékszer és más egyéb kategóriák