Népek tengere

Szigligeti Színház Nagyvárad Ismeretterjesztő

Népek tengere
néptáncelőadás

Napjaink magyar néptáncmozgalmának kiemelkedő egyéniségeit látja vendégül ebben az évadban a Nagyvárad Táncegyüttes.
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes (egykori Honvéd Együttes) táncos-szólistája, a nagyváradi születésű Sánta Gergő rendezésében színre kerülő Népek tengere című folkelőadás létrehozásában olyan elismert alkotókkal dolgoznak együtt a nagyváradi művészek, mint Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes a Népművészet Ifjú Mestere díjas prímása, Appelshoffer János, Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem művésztanára, Rémi Tünde Harangozó Gyula-díjas szólótáncos, Sánta-Biró Anna, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckari tagja, illetve Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili táncművész-koreográfusok, a Fölszállott a Páva című tehetségkutató nyertes előadói.

Az előadásról Sánta Gergő koreográfus-rendező így nyilatkozik: „Dallamok, melyek összekötik a népek tengerét, megegyeznek, és mégis különböznek egymástól. Népcsoportok táncai és stílusai, melyek áramlatként meghatározzák a tenger mozgását. Ha a mélybe tekintünk, meglátjuk a cseppeket, felismerjük a kimagasló individuumok táncait, mozdulatait. Ezekből a reánk hagyott cseppekből áll össze a népek tengere. A tenger végtelen, nyugodt, tomboló, csendes, ringató, fodros, tajtékzó, tündöklő.”

A műsorban az autentikus koreográfiák mozaikjaiba folyamatosan visszatérő dallamvariánsok alkotnak egy egységet. Díszes látomásként más-más hangulatot kelt az adott tájegység dallam és képi világa. A tánc, a zene, viselet, a nézők elé táruló képek által burjánzva növik ki magukat a különböző vidékek és népek táncai.

Csoóri Sándor inspiráló gondolatai melyek meghatározták a darabot:
“Gondoljuk csak végig: mi őriz, mi véd, mi balzsamoz, idegen szóval: mi konzervál legtisztábban egy-egy maradandó értéket? A stílus! …. Ma már nem vitás, hogy az eredetiség révén nem csak a dalokhoz, táncokhoz kerülünk közelebb, hanem magunkhoz is. Az eredetiség ugyanis mindent megelőz. Minden tudást és minden sejtést is. Az eredetiség: rendező elv, belül a lélekben és az ösztönökben.”

A műsor során koreográfiak alkotói:
Rémi Tünde – Appelshoffer János,
Fundák-Kaszai Lili – Fundák Kristóf
Sánta-Bíró Anna – Sánta Gergő
Zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás
Rendező koreográfus: Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna

Az előadás létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap.