Múzeumok Éjszakája -Málenkij Robot Emlékhely

Budapest Tudomány, oktatás

Az MNM Málenkij Robot Emlékhely idén először nyitja ki vasajtóit a látogatók előtt a Múzeumok Éjszakáján június 22-én. A Magyar Nemzeti Múzeum új állandó kiállítóhelye a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló „atombiztos” épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma itt található a központi Málenkij Robot Emlékhely.

Az Év Európai Múzeuma Díj egyik jelöltjeként a kiállítóhelyen fontosnak érezzük, hogy helyszínül szolgáljunk az eddig kibeszéletlen családi traumák feltárásának.

PROGRAMOK

16:00 – 18:00 Pintér Jolán, Gulagokon Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökének rendhagyó tárlatvezetése
Pintér Jolán és Alapítványa több évtizede őrzi a gulágra elhurcoltak emlékét. Szülei maguk is túlélték „a pokol bugyrait”és a rendszerváltást követően elsőként kezdeményezték több túlélővel együtt a honvéd téri Emberkereszt emlékmű felállítását. Rendhagyó tárlatvezetésén személyes történetein, tapasztalatain keresztül nyerhetünk betekintést a vészterhes időszakba.
Regisztráció:

18:00 – 20:00 Dr. Bognár Zalán, Károli Gáspár Református Egyetem docensének rendhagyó tárlatvezetése
Dr. Bognár Zalán, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, nemrég megjelent „Málenkij robot” monográfiájában az elhurcolásokban érintett, közel 1600 kárpát-medencei település nevét gyűjtötte össze. Rendhagyó tárlatvezetésén a legújabb kutatási eredményeit ismerhetjük meg.
Regisztráció:

20:00 – 22:00 A földi pokol valódi arca tárlatvezetés
A téma kutatóinak tárlatvezetése, amely során személyes túlélőkkel készített interjúik során szerzett tapasztalataikat osztják meg a látogatókkal.
Regisztráció:

22:00 – 24:00 A földi pokol valódi arca tárlatvezetés
A téma kutatóinak tárlatvezetése, amely során személyes túlélőkkel készített interjúik során szerzett tapasztalataikat osztják meg a látogatókkal.
Regisztráció:

A kiállítóhely 16:00-24:00 óra között várja az érdeklődőket.
A szakmai programok előzetes regisztrációhoz kötöttek.
Jelentkezés:

A kiállítás tárlatvezetés nélkül is látogatható. Egyéni látogatóink esetben érkezési sorrendben tudjuk biztosítani a belépést az „atombunker” adottságai miatt. Az épületben egyszerre maximum 40 fő tartózkodhat!

Egyéni látogatóinknak ajánljuk a Google Play-ből letölthető ingyenes mobil applikációnkat (Pokoli kiállítás – Málenkij robot), mellyel gazdagíthatják az élményt.

A helyszínen kizárólag készpénzes jegyvásárlásra van lehetőség.

Az akadálymentesítés nem megoldott!

1097 Budapest, Fék utca 6.
+36 30 701 52 23

www.malenkij.hu
facebook.com/malenkijrobotemlekhely

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC