Müpa Home LIVE – Ünnepi gálakoncert

Online: bit.ly Ismeretterjesztő
Müpa Home LIVE – Ünnepi gálakoncert Bartók Béla születésének 140. évfordulóján Pinchas Zukermannal és a MÁV Szimfonikusokkal
Az előadást élőben közvetítjük!
Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítjük honlapunkon (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornánkon (https://bit.ly/2UKrBIk).
Szeretettel várunk az esemény időpontjában a képernyő előtt!
Szép hagyomány Magyarországon, hogy Bartók Béla születésnapján a legtöbb hangversenyteremben előadják a műveit. Különösen fontos ez a kerek évfordulókon, amilyen 2021. március 25-e. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyét a világhírű hegedű- és brácsaművész, Pinchas Zukerman fellépése teszi még ünnepélyesebbé.
Az ő ötlete az a különleges „születésnapi ajándék”, hogy a hangverseny elején kiváló csellóművész felesége közreműködésével előadják Kodály Zoltán Duóját. Az 1914-ben komponált mű ízig-vérig magyar zene, gyönyörűen használja a két hangszer hangszíne adta lehetőségeket. Kodály és Bartók barátsága alig néhány évvel a Duó születése előtt, az erdélyi gyűjtőutakon mélyült el, kölcsönösen nagyra becsülték egymást – a kompozíció megszólaltatása méltó tiszteletadás Bartók előtt. Bartók Brácsaversenye a zeneszerző amerikai emigrációja alatt keletkezett, betegsége miatt azonban már nem tudta befejezni. „Csak azt sajnálom, hogy tele bőrönddel kell elmennem…” – mondta orvosának. A versenyművet a szerző vázlatai és személyes útmutatása nyomán barátja, Serly Tibor fejezte be. A Divertimento Bartók utolsó műve, amelyet az emigráció előtt, a világháború árnyékában komponált. A régi korokból örökölt szórakoztató műfaj keretei között vallja meg kétségbeesését az egész világot fenyegető katasztrófa miatt, de reményét is egy majdani jobb jövőben.