Müpa Home LIVE – José Cura orosz estje

Online: mupa.hu Ismeretterjesztő
Az előadást élőben közvetítjük!
Bár a jelenlegi rendkívüli helyzetben sajnos nem találkozhatunk a Müpában, így is szeretnénk felemelő élményekkel szebbé tenni ezeket a napokat. Ezért a közönség nélkül zajló előadást élőben közvetítjük honlapunkon (https://bit.ly/3pILWfk) és YouTube-csatornánkon (https://bit.ly/2UKrBIk).
Szeretettel várunk az esemény időpontjában a képernyő előtt!
José Cura, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze ezúttal két orosz zeneszerző művét vezényli.
Az első Mogyeszt Muszorgszkij kompozíciója, az Egy kiállítás képei, a zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Minden tétele egy-egy karakterdarab, skiccszerűen virtuóz és pontos ábrázolása a megidézett élethelyzeteknek és figuráknak. Joggal érezhetjük azt, hogy Muszorgszkij zenéje mindig a dolgok eleven és lényegi valóságát ragadja meg. A másik választott darab, Rachmaninov II. szimfóniája egy hosszabb zeneszerzői válság végén keletkezett. Széles körben ismert, hogy a szerző első szimfóniája megbukott, s a kudarc Rachmaninovot olyannyira megviselte, hogy felhagyott a zeneszerzéssel; évek teltek el, mire kimozdult levertségéből. Ekkor viszont egészen kivételes alkotások kerültek ki műhelyéből. Ezen alkotói korszak nagyszerű összefoglalása, pompás záróköve a II. szimfónia.
//