Mundruc, a Háromszék Táncegyüttes

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ismeretterjesztő

Mundruc, a Háromszék Táncegyüttes vendégelőadása

Június 3-án, hétfőn 19.00 órától a Háromszék Táncegyüttes MUNDRUC – Martin György emlékére című vendégelőadása lesz látható a Városi Művelődési Házban.

“A Mundruc előadással szeretném megmutatni azt a világot is, Nádas mentét, azt a falut, környezetet, Vistát, ahol megszületett a kalotaszegi legényes eme kiemelkedő alkotója. Sajnos Kalotaszegre jellemzően, Vistán is régóta divat az egykézés, a második gyermek már szégyennek számított, több évtizede fogy a kalotaszegi magyarság. Martin monográfiájából azt is megtudhatjuk, hogy Vistáról a környékbeli falvak sokkal pejoratívabb véleményt fogalmaztak meg, mint ami a hagyományos falucsúfolókba belefér: „Csúfszájúak, nagyvérűek, kikapósak, rossz feleségek, cifrálkodóak, mulatósak, dühösek, verekedősek, pénzt vesznek fel a bankból, kereskednek. Ráadásul iszik ott férfi és asszony, rogyásig, és iszonyatosan káromkodnak.” Mindezt egy Daróczi nevű lelkipásztor jegyezte fel, 1936-ban.”
/Könczei Árpád/

“Az első archív videófelvétel, amit láthattam, az Mátyás István „Mundruc” legényes tánca volt, ekkor ismertem meg. Maradandó élményt okozott az egyszerű, nyugodt, pontos és mégis dinamikus tánca, amit mindig büszkeséggel adott elő. Számomra az ő táncos egyénisége egy meghatározó, követendő példa. Sok év gyakorlás, utánajárás, olvasás után elérkezett az idő, amikor Könczei Árpád felkérésére színpadon, közönség előtt kell megtestesítenem őt. Nagy kihívás és elégtétel számomra Mundruc táncos örökségét tovább éltetni, eltáncolni és továbbadni.”
/Melles Endre/

Szereposztás:
Mundruc: Melles Endre
Tánckutató: Márton Csaba
Első gazda: Gidró Roland
Első gazda felesége: Lukács Réka
Eladó lányuk: Váradi Ágnes
Öregasszony: Vajda Katalin
Poncsa: Pável Hunor-Mihály
Poncsa felesége: Virág Imola
Mérai gazdák: Gere Csaba, Törő Bence
Mérai feleségek: Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Podholiczky Rebeka Ráhel
Árus: Szvinyuk Sándor
Árus felesége: Ádám Júlia
Káplár: Portik Norbert
Inaktelkiek: Kiss Adorján, Lukács Tamás, Keresztes Gabriella, Hoffman Anna, Székely Edina-Emőke, Oláh Ágota

Heveder zenekar: Fazakas Levente – hegedű, Molnár Szabolcs – hegedű, Fazakas Albert – cimbalom és brácsa, Szilágyi László – brácsa és harmonika, Bajna György – nagybőgő és cselló

Alkotók:
Forgatókönyv, zenei szerkesztés, díszlet: Könczei Árpád
Kivitelező: Zayzon Ádám
Táncoktató: Kádár Ignác
Művészeti munkatársak: Melles Endre, Tekeres Gizella
Jelmez: Fülöp Hajnalka
Rendező-koreográfus: Könczei Árpád

Az előadás létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.
A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.

Belépő: 20 lej.

A műsorra a jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárában és a https://www.bilete.ro/mundruc/mundruc-03-iun-2019/ linken lehet váltani. Az előadás megkezdése előtt egy órával a Városi Művelődési Házban is áruljuk jegyeinket. A Csíki Mozi jegypénztára nyitva tart hétköznapokon 9-18 óra között. Telefonszám: 02 66 317 007.