MKN 2021 Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely Kultúra, kommunikáció

 

Tizedik alkalommal rendezik meg a magyar kultúra napját Dunaszerdahelyen

Rendhagyó módon, az online térben rendezi meg a jubileumi, tizedik magyar kultúra napját Dunaszerdahelyen a Pázmaneum Polgári Társulás.

A járványügyi helyzet miatt január 22-én, pénteken 18 órától az online térben követhetjük figyelemmel az eseményt a polgári társulás hivatalos Youtube csatornáján, illetve Facebook-oldalán.

Nem szerette volna megszakítani a hagyományt a Pázmaneum Polgári Társulás, ezért az online térben valósítja meg a Himnusz születésnapján ünnepi programját. Ezúttal is dunaszerdahelyi művészek, előadók, diákok lépnek fel a műsorban.

Az ünnepi beszédet Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár asszony, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum programért felelős államtitkára mondja el. A részletes program ITT található.

Dunaszerdahelyen hagyományteremtő szándékkal 2011. január 22-én indította el a Pázmaneum Polgári Társulás a magyar kultúra napjának megünneplését, amelyhez csatlakozott a Kortárs Magyar Galéria, a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ és Dunaszerdahely önkormányzata. Az első ünnepségekre a Vermes-villában került sor, majd a fokozódó érdeklődés miatt kicsinek bizonyult a galéria épülete és a művelődési otthonba került át a rendezvény. Itt is telt házas estek keretében ünnepelték a Himnusz születésnapját a dunaszerdahelyiek.

Megtisztelte a rendezvényt többek között Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke; Soltész Miklós államtitkár; és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is.

„Kölcsey Ferenc műve minden magyarnak a legszebb imádság, éljen akár itt, a Csallóköz szívében, akár a Hargitán vagy éppen a világ bármely országában. Himnuszunk összeköt bennünket és erre a kötelékre szükségünk is van a mai kor társadalmában, amikor a rombolás, a közöny, az anyagi javak hajszolása és az érdektelenség veszélyezteti nemzeti közösségünket.

Ebben az időben különösen aktuális a nyújts feléje védő kart sora a Himnuszunknak. Legyünk büszkék a több mint ezeréves múltunkra és kultúránk sokszínűségére! Mindenki lehet a kultúra őrzője,

a művészek, közéleti szereplők mellett a munkás családapa és a szorgos háziasszony is. Rajtunk áll, hogy a jövő ifjúsága értékként tekint-e magyarságára, vagy inkább a csendes asszimilációt, a világpolgárságot választja. Más nemzetek kultúráját, nyelvét megismerni hasznos és dicséretes. De mellette sosem szabad feladni és elfelejteni a sajátunkét, édesanyánk nyelvét, édesapánk verejtékes munkáját.  A magyar kultúra napján azt kívánom mindannyiunknak, hogy tisztelettel adózzunk mindig a kultúra őreinek, segítsük munkájukat és amikor a Himnusz éneklésekor behunyjuk a szemünket és szívünkre tesszük a kezünket, jusson eszünkbe Szent István öröksége, a magyar királyok, szentek, Nobel-díjasok, költők és írók sokasága, de a sok-sok csatában elesett ismeretlen hős is! Mindannyian egy kultúrközösséghez tartoztak, tartozunk. Magyarok vagyunk” – fogalmazott Karaffa Attila, a Pázmaneum ügyvezető elnöke.