Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum

Kászonaltíz Ismeretterjesztő

Misterium tremendum… Az eltolódás fokozatai
26. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum
2022. július 27 – augusztus 7. között, Kászonaltíz községben, a Tiszás patak tövénél.
Folyamatban van a 26. Minimum Party alkotótábor megszervezése. A műhelyek leírása bővül, addig is olvassátok az idei tematikát. És jelentkezzetek be a www.minimumparty.org honlapon, hogy tudjuk, számíthatunk rátok!
A tábort Miquèu Montanaro oxitán-francia muzsikus fellépésével indítjuk. Miquèu Montanaro-t provence-i tru­ba­dúrnak is nevezik, franciaországi oxitán kisebbséghez tartozó vándorzenész, európai hírű zeneszerző. Magyarul is beszél, alkotótáborunkban már ötször is járt, műhely-előadásait, fellépéseit a táborlakók nagy lelkesedéssel fogadták be.
A 26. Minimum Party alkotótábor kiindulópontja az egyszerre elrettentő és megragadó szépség/esztétika lesz. A mostani háborús helyzet aktuálissá teszi, hogy az egyidejűleg jelenlévő ellentétek gondolatával játsszunk el idén. Éthosz és pusztulás, önfeláldozás és bűn különféle megnyilvánulásai vesznek körül bennünket, ezért önkéntelenül is fogódzókat keresünk. Mysterium tremendum et fascinans – adja magát a Rudolf Otto-i „egészen más” gondolata, ám az emberi tapasztalaton túlmutatóval nem szeretnénk operálni – leginkább nem moralizálni. A művészet ne moralizáljon. Minálunk a hangsúly a formai kísérletezésre esik a tábor „civilizáción kívülisége” miatt is. Ezért aztán gondoljunk inkább a vonzásra és taszításra, mint általánosabb fogalmakra. De gondoljuk csak tovább: ezúttal nem annyira az egyébként általunk szlogenként gyakran használt ellentétpárokhoz hasonlóan az érem két oldalának egyidejűségére, egyensúlyára, hanem két pólus közötti hangsúlyeltolódásra koncentrálnánk – bármely irányban. A bizonytalan egyensúlyokra, a szép és csúnya, a sötét és világos kibillentésére, a kényes egyensúlyra, a „kényes ízlésre”. Miből legyen több, a zenéből vagy a szóból? Jó billegést az idei Minimum Partyn!
Alkotóműhelyek:
Zeneműhely (Márkos Albert – Budapest); vizuális műhely (FÜGGŐBEN); filmesműhely (Fogarasi Gergely – Budapest); fotóműhely (Márkos Tamás – Kolozsvár); mozgásszínház műhely (Lukács Ádám – Miskolc); építészműhely (FÜGGŐBEN); íróműhely (Murányi Sándor Olivér – Székelyudvarhely); filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest); kézműves műhely (Pusztai Fruzsina – Kolozsvár); Élboy kísérleti színház műhely (Szabó Attila – Miskolc).

 

Szubjektív Dokumentum / Objektív Szubjektum
Subjective Document / Objective Subject
Filmesműhely vezető: Fogarasi Gergely
Dokumentumfilm műhely vezető: Schneider Tibor
A filmes műhely idei tematikája a tábor mottójához kapcsolódva a filmezés lényegi, alapvető ellentmondására fókuszál. Ha elkészül egy film, azzal valóságot teremtünk, belső világokat azáltal, hogy a térből és időből egy „szeletet” leforgatva, értelmet, értelmezést teszünk hozzá.
A képnyelvi dramaturgia alakítja történetté a képek sorrendjét, objektívvé téve a totális belső szubjektív igazságot.
Ha valamit lefilmezel, megörökítesz, dokumentálsz, emberi léptekben az Isteni teremtés eufóriáját követed. Lenyomatot hagysz a mindig billegő, bizonytalan pillanatról. De az a szemszög, amit a beállításhoz megválasztasz, csak a szubjektum valóságának az ábrázolása.
A filmezés morális alapvetésének dilemmája az az ellentmondás, hogy miként lehet a valóságot, a jelen pillanatát úgy megörökíteni maga teljességében, hogy az a kiválasztott szemszög, ahonnan felvesszük, mégis univerzummá, valahogyan a film „belső igazságává” váljon. Vajon hogyan lehet a pillanat megfoghatatlan örökkévalóságát minél objektívebben megragadni, magát az időt és a teret megfogni? Hogy egyszer elmondható legyen: “DOKUMENT JESZTY” .
Idén a filmes műhelyben a „szubjektív dokumentum / objektív szubjektum” vezér-gondolatát továbbgondolva, szabadon fogunk filmeket készíteni, az experimentális videóművészet különféle műfajait, stílusait is felhasználva. A kísérleti filmműhely alatt a műhely tagjai szabadon forgathatnak, és kipróbálhatják ötleteiket. Hozott írásokat, verseket, saját történeteket is mindig várunk, amikből közösen kiindulhatunk. Mindenki kipróbálhatja magát rendezőként, íróként, vagy operatőrként, de akár színészként is, és lehetőség van közös együttműködésre a tábor többi alkotóműhelyével is. Szabadon lehet bekapcsolódni a filmes műhelyben készülő kisfilmek és dokumentumfilmek forgatásába, utómunkájába is.
A műhely fontos része a dokumentumfilmezés gyakorlatába nyújt bepillantást. A tábor utolsó, bemutatóestjén az elkészült filmalkotások levetítésre is kerülnek.
A workshop másfél hetes folyamata négy fő alkotási fázisból áll:
I. Ötletelés, rövid forgatókönyvek, dialógusok kidolgozása
II. Próbák, Forgatások, videó-kísérletek
III. Más műhelyekkel közös alkotói munka
IV. Vágási alapismeretek, hangutómunka
Aki teheti, hozzon magával kamerát, fényképezőgépet, laptopot, minden olyan eszközt, ami a forgatást segítheti!
Az előző évek elkészült filmjeinek válogatása itt:
https://www.youtube.com/…/UCTOXTeaqblFzxoZEeg…/playlists

 

Élboy, Szabó Attila (Miskolc) egyszemélyes színházműhelye
Ez a műhely, mely az idők során egyszemélyesre zsugorodott, a tábor legrégebbi, folyamatosan működő kísérleti laboratóriuma. A hőskorban még hárman vettek részt benne, estéről-estére kitalálva, elpróbálva, majd előadva örömszínházukat. De meglepetést tartogathat még a jövő számunkra, mert az egyszemélyes Élboy néha többszemélyesre duzzad, verbuvált vagy ex-tagokkal.

Fotó-videó dokumentációs csoport: 
Schneider Tibor, Schneider-Lőnhárt Csenge, Schneider Bence, Schneider Vince (Kolozsvár), Lőrincz Ildikó

A rendezvény támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány (Kolozsvár).
Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Pro Progressione Kft, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu), Kazun Egyesület (Kászonaltíz).
Médiapartnerek: Erdély.Ma, a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása.