Mihai Viteazul (Vitéz Mihály)

online esemény Ismeretterjesztő
Milyen volt Vitéz Mihály élete? Beszélhetünk-e egy markáns személyiségről, aki ugyanúgy volt jelen a román, mint a magyar történelemben? Mi, románok és magyarok, mind ismerjük Vitéz Mihályt, és tudjuk, hogy egy kiemelkedő hadvezér volt, de a kérdésmegválaszolásában csak eddig a pontig vagyunk puszipajtások.
Adott egy történelmi személyiség – egyeseknek dédelgető, másoknak maga a pestis. Adott egy sor történés, amely létfontosságú a román történelem számára, és bár a magyaroknak kevésbé az, mégis lényeges az összes erdélyi ember számára, hisz megannyi mesénk és mesélőnk van.
Székely Csaba a magyar és a román történelmi adatok felhasználásából kiindulva, szatirikus kulcsban alkotta újra Vitéz Mihály alakját, meghagyva a szöveg klasszikus struktúráját.
A szatíra ugyanúgy utal a politikai vitákra, mint arra a módra, ahogy mi írjuk/újraírjuk a történelmet, legyen szó régmúlt vagy mostani, egészen friss eseményekről.
Szereplők: Sebastian Marina, Alexandru Frânceanu, George Bîrsan, Laura Mihalache, Raisa Ané, Ștefan Roman, Cristi Bojan, Szabó János-Szilárd, Narcis Zamfir, Kovács Károly, Benedek Botond-Farkas
Díszlet: Bogdan Spătaru
Zene: Kovács Károly
Videó: Andrei Gereb
Románra fordította: Sándor László
A német szövegrészeket fordította: Elise Wilk
Rendezte: Ándi Gherghe
Az előadás román, magyar illetve német nyelven zajlik, a feliratozás pedig magyar és román nyelven lesz olvasható.
14 éven aluliaknak nem ajánlott!
Minden eseményt online közvetítünk, csatlakozzatok hozzánk a következő elérhetőségek egyikén:

https://www.facebook.com/3ghubromania
https://www.facebook.com/asociatia.karte
https://www.facebook.com/noiseloopstudio

FORMA 2 – Cultural Local
Szervező: 3g HUB
Partnerek: K’Arte și Noiseloop Studio
Támogató: REEA