Megemlékezés a Szolyvai Emlékparkban

Szolyva Ismeretterjesztő

A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások novemberi Emléknapja programjaiba illeszkedve a kárpátaljai magyar és német nemzetiségű férfi lakosság 1944 őszi „malenkij robotra” történt elhurcolásáról való méltó megemlékezésként a Szolyvai Emlékparkbizottság a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tart a Szolyvai Emlékparkban.

10.00 Hagyományunkhoz híven megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor a szolyvai honfoglalási harcos emlékművénél (Szolyva Paszika község irányából való bejáratánál).

10.30. 100 éve történt: megemlékezés az I. világháború áldozatairól (nyitóbeszéd: Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára). Kopjafa és Szurmay Sándor tábornok, Uzsok hőse emléktáblájának felavatása a Szolyvai Emlékparkban. Avatóbeszédet tart Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

11.00 Megszólal az Emlékpark Mártírok Kápolnájának lélekharangja. Megnyitó: Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke.

11.10–11.45. Megemlékező beszédet tartanak: mérvadó helyei magyar szervezetek vezetői, a magyar kormány, a parlamenti pártok, az ukrán állami szervek, Kárpátalja regionális és helyi önkormányzatai, valamint magyar és német társadalmi szervezetek képviselői. A beszédek közben lágerversek hangzanak el a kisvárdai, a kárpátaljai kórusok előadásában.

11.45–12.00 Ökumenikus gyászszertartás a római katolikus, a görögkatolikus és a református egyház képviselőinek részvételével. Gulág-Gupvi emléktáblák (Lónya II. emléktábla) felavatása.

12.00 Koszorúzás.

 

Forrás: saját forrás