Meccéspontok: Valóság vagy álarc?

online esemény Ismeretterjesztő
Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium szeretettel vár minden érdeklődőt tradicionális rendezvénysorozatára, a Meccéspontokra. A rendezvény célja, hogy kulturális és társadalmi kérdéseket különböző nézőpontokból közelítsünk meg, és ezen nézőpontok közös találkozási pontjai mentén a közönséget is vitára, kritikai megközelítésre sarkalljuk. Eseményünk az Illyés Sándor Emléknapok részeként valósul meg.
Valóság vagy álarc? A borderline és narcisztikus személyiségzavarral küzdő személyek valódi arca
A különböző személyiségzavarok közül a két legismertebb a borderline és a narcisztikus személyiségzavar. Elkeserítő látni, hogy számos esetben pejoratív értelemben, már-már szitokszóként szerepe a hétköznapi beszélgetésekben a borderline és a narcisztikus kifejezés is. Gondoljunk csak arra, hogy egy-egy sértő megjegyzés vagy bántó megnyilvánulás esetén milyen könnyen mondjuk egymásra vagy másokra, hogy „borderline” vagy „narcisztikus”. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy korábban megtapasztalhattuk, az ilyen típusú személyiségzavarral küzdő személyek gyakran bántóan viselkedhetnek, annak ellenére, hogy ezt valójában nem akarják. Akkor vajon miért teszik? És hogyan lehet segíteni számukra abban, hogy ezt mégse tegyék?
Mind a borderline, mind a narcisztikus személyiségzavar olyan, a hétköznapi élet több területét érintő pszichiátriai zavar, amely komoly szenvedést okoz a személyiségzavarral küzdő személy számára. Borderline személyiségzavarral küzdő személyek legfőbb fájdalma és rettegése az elhagyatás, míg a narcisztikus személyek kínzó magánnyal néznek szembe nap mint nap, a lelkük legmélyén. Minden olyan megfigyelhető viselkedés, ami számunkra, külső személyek számára látható, többnyire az ilyen mélyen gyökerező rettegés és lemondás okozta fájdalmas érzések elkerülését célozzák, általában maladaptív, másokat bántó módokon.
A hatékony pszichoterápiás beavatkozások fő jellemzője ilyen zavarok esetén, hogy a valódi fájdalmas érzelmek feltárásán keresztük jutnak el a legmélyebb érzelmi szükségletek megértéséig, érvényesítéséig és kísérletet tesznek ezen valódi érzelmi szükségletek (szeretet, elfogadás, gondoskodás, empátia) kielégítésére, terápiás keretek között. Az előadás során az ilyen típusú személyiségzavarok főbb jellemzőit, kialakulásuk lehetséges okait és a hatékony terápiás beavatkozások fő fókuszát tekintjük át.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, előzetes regisztrációt igényel.
Előadónk: Dr. Vizin Gabriella, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa
Az esemény időpontja: 2020. november 3. 18.00
Az esemény helyszíne: online (ZOOM)
Az esemény főszervezője Tóth-Czopyk Zsombor pszichológia szakos egyetemi hallgató, az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium tagja. Zsombor szívügye a tudománynépszerűsítés, fő érdeklődési területe a klinikai pszichológia.
Tájékoztatjuk, hogy a résztvevők a rendezvényre történő belépéssel hozzájárulásukat adják, hogy az előadás ideje alatt, annak helyszínén róluk fénykép vagy videofelvétel készüljön. Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium a felvételeket kizárólag tájékoztatási és sajtó célra használja fel.