Maros Művészegyüttes-A kicsi svejk háborúja

Kultúrpalota Marosvásárhely Ismeretterjesztő

GÁLAMŰSOR – A KICSI SVEJK HÁBORÚJA

Idén is egyik legfontosabb programpontja a világtalálkozónak a már hagyományosnak mondható Gálaműsor. Ebben az évben a megszokott helyen – a Kultúrpalota nagytermében –, de egy nappal korábban, azaz pénteken, 19 órától lesz. Mindez azért, hogy szombaton újabb produkcióval örvendeztessük meg önöket.

A pénteki Gálaműsoron a Maros Művészegyüttes nagysikerű táncszínházi előadását, A KICSI SVEJK HÁBORÚJÁT tekinthetik meg. A produkció humorra építő, rendhagyó táncszínházi előadás, amelyben a kiváló tánctudás mellett a társulat tagjai színészi képességeiket is megmutathatják, a helyzetkomikumot ugyanis sok esetben a látvány mellett a szöveg teremti meg, illetve teszi teljessé. Az előadást Varga János koreográfus jegyzi, a zenét hozzá Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója írta, a szöveg pedig Komáromi Sándor és Muszka Sándor munkája.

„Az életünket konfliktusok között éljük, háborúzunk egymással. Főleg az erdélyi lét ilyen. Talán nem is gondoljuk végig, vagy már el is felejtettük a céljainkat, kiindulópontunkat, motivációnkat. Ha rendet akarunk tenni lelkünkben-eszünkben, akkor életünket meghatározó legfontosabb fogalmak újragondolására vagyunk kényszerítve. A „haza”, „hit”, „áldozat”, „szabadság” olyan fogalmak, amelyeket időnként rendbe kell tenni magunkban, mi a fontossága a mindennapok „háborújában”. Svejk mint irodalmi alak és a székely bakter másként értik ezeket. Érdekes ütköztetés e két különböző értelmezés, de segít bennünket abban, hogy újragondoljuk és tisztábban lássuk mi magunk a magunk élete számára. Erről beszél a darab egy derűs táncjáték formájában” – szól a rövid ízelítő az előadásról.

A belépés erre a programpontunkra is díjtalan.