Magyar nyelv és magyar szórvány napja 2018

Életfa Családsegítő Egyesület Ifjúsági, gyermek

“AZ IFJÚSÁG A JÖVŐ” – magyar nyelv napja és szórványnap a centenárium évében

💢 RÉSZLETES PROGRAM ALÁBB ⤵

Deme László nyelvész, az Anyanyelvápolók Szövetsége alapító társelnöke szállóigévé vált mondása volt: nem az ifjúságé, hanem az ifjúság maga a jövő. Magyar nyelv és magyar szórvány napi rendezvényünk e gondolat jegyében kapta címét, mivel hiszünk abban, hogy a jövő építését az ifjúság nevelésével, a különféle programokba való bevonásukkal lehet elérni.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Életfa Családsegítő Egyesülettel, valamint az EMKISZ-szel együttműködésben tematikus nap megszervezését tervezi a november 13-i magyar nyelv napja és november 15-i magyar szórvány napja megünneplésére Kolozsváron. A rendezvény kiemelt célközönsége a középiskolás és fiatal felnőtt közösség, azzal a nem titkolt céllal, hogy felhívjuk figyelmüket a romániai magyarság szerepére Románia elmúlt 100 évében, hiszen ők azok, akik a román-magyar együttélés pozitív irányba való elmozdításában részt tudnak vállalni. Célcsoportunk ugyanakkor kiterjed a szélesebb rétegekre, óvodás kortól időskorig.
Rendezvényünkkel elsősorban azért a 14–30 év közöttieket szeretnénk megcélozni, mivel azt tapasztaltuk, hogy ez a korosztály fogékony ugyan a hagyományos értékekre, de újszerűen kell megszólítani őket. Célunk felhívni a közönség figyelmét a két emléknapra, melyek mindenike különleges súllyal bír az erdélyi magyarság körében. Naptárbeli közelségük módot ad arra, hogy meglássuk az összefüggéseket: az egyre szórványosodó magyarság egyik megtartó pillére éppen a nyelv átmentése lehet.

✹ PROGRAM ✹

10:00 – 18:00
Folyamatosan
➠ kézimunka-foglalkozások az Életfa Családsegítő Egyesületszervezésében
➠ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában – interaktív online kvízek

10:45 Megnyitó
⊛ az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – EMKE,
⊛ az Életfa Családsegítő Egyesület,
⊛ az EMKISZ, valamint
⊛ a Georgius Aranka Társaság képviselőjének köszöntője

11:00
➠ BEUGRÓ az EMKISZ szervezésében

13:00
➠ Anyanyelvi licitbajnokság – iskolák közötti döntő

14:30
Világunk, a nyelv
➠ a kolozsvári Vakok és Gyengénlátók Speciális Iskolája, valamint az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum tanulóinak műsora (irányítójuk Cseh Katalin)

Tudományos-ismeretterjesztő előadások
➠ Péntek János: Nyelvi folyamatok a szórványokban
➠ Balázs Imre József: Írott nyelv és beszélt nyelv viszonya az erdélyi magyar irodalomban
➠ Széman Emese Rózsa: Egy elfeledett élet – kicsoda volt A. Weress Margit? A versmondás presztízse az impériumváltás idején

17:00
➠ Kirándulás a felhőben – Balázs Imre József zenés könyvbemutatója (👉 BIJ gyermekkönyvek)

Az esemény A romániai magyarok száz éve projekt keretében valósul meg