Lackfi János: Hinták

Csíki Mozi Ismeretterjesztő
A Hargita Megyei Kulturális Központ Kulturális nevelési programja részeként kerül sor Lackfi János Hinták című drámájának bemutatására, 2021. december 5-én, vasárnap 18 órától.
Lackfi János Hinták című kamara drámáját viszi színre Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő előadóművész élőzenei és grafikusi segítséggel.
A darabban egy szó szerint is kirepülni vágyó lány és az őt majdhogynem méhébe visszazárni kívánó anya kapcsolatába vonódunk be, amit árnyal a spiritualitáshoz való viszonyuk és egy megnyomorító baleset traumája. A felmerülő szituációkra időről időre Liseux-i Kis Szent Teréz és Avilai Nagy Szent Teréz írásaiból vett szövegrészletek reflektálnak.
Tarjányi Krisztina Irma és Molnár Enikő színművészek, mindketten Csíkszeredából kerültek Budapestre. Találkozásuk után fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy szívesen előadnák az általuk is nagyon kedvelt Lackfi János Hinták című kétszereplős darabját, amelyet egy fiatal kortárs zeneszerző, Varga Abigél, és a szintén csíkszeredai grafikus Ilyés Mariann, valamint Agárdi Eszter cselló- és Pethő Rebeka fuvolaművész bevonásával, a komolyzenének és a vizuális művészetnek fontos szerepet adva, rendhagyó módon visznek színpadra.
A darabnak nincs rendezője, de egy intenzív műhelymunka keretében a szintén csíkszeredai, jelenleg Nagyváradon játszó színész-rendező Csatlós Lóránt inspirálta és dolgozott együtt a művészekkel.
A produkció legfőbb célja a női szerep általánosságok nélküli definiálása, az életadás komplex kérdéseinek taglalása és a kapcsolatokban való őszinte szabadság megfogalmazására való törekvés.
Lackfi maga így ír a műről:
“Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi.
Hogyan fonódnak össze a sorsok?
Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya?
Össze vagyunk kötözve egymással mi, emberek, életre-halálra?
És kinek jut élet, kinek halál?
Magunkat áldozzuk fel vagy a másikat?
Mindannyiunk életében előkerülő kérdések, és most élesben robbannak, a színpadon.
Két kortársunk, akik egyáltalán nem szentek. És két szent a múltból, akik egyáltalán nem szenteskednek. Nagyon is szenvedő, szenvedélyes emberek. Hogy mit keresnek a színpadon? Talán ez is kiderül.”
Az előadás hossza: 1 óra 20 perc
JEGYEK: 15 lej
Elővételben: a Csíki mozi jegypénztárában
Online: www.bilete.ro
14 éven felülieknek ajánlott, a helyek száma korlátozott.
Az esemény a COVID-19 koronavírus terjedésének fékezése érdekében elrendelt érvényes szabályok betartásával kerül megrendezésre.
Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ
Partnerek: Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás, Agora Alapítvány