Versünnep 2016

Kultúra, kommunikáció

Tóth Árpád születésének 130. évfordulója, Pilinszky János születésének 95. és halálának 35. évfordulója, Babits Mihály halálának 75. évfordulója, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére a Versünnep Alapítvány, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Bánffy György Kulturális Szalon meghirdeti a VERSÜNNEP 2016 Fesztivált.

„Mert megölhették hitvány zsoldosok,

és megszűnhetett dobogni szíve –

Harmadnapra legyőzte a halált.

Et resurrexit tertie die.” /Pilinszky János/

Kategóriák:

 1. Vers – és prózamondás
 2. Énekelt vers, versmegzenésítés

A nevezéseket beadhatják:

 • színművészek és előadóművészek, hivatásos zeneszerzők (komoly zenében felsőfokú végzettséggel, könnyű zenében szakirányú végzettséggel), valamint hivatásos hangszeres és énekes előadóművészek, zenekarok,
 • művészeti egyetemek valamint szakirányú közép-és felsőoktatási és könnyűzenei képző intézmények hallgatói.

Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet.

Részletes kiírás:

Az 1. kategóriában három mű nevezhető, amely lehet vers, próza, publicisztika.

A nevezett művek közül:

 • egy Tóth Árpád vagy Pilinszky János vagy Babits Mihály által írt mű,
 • egy az 1956-os forradalom és szabadságharc témájával foglalkozó mű,
 • egy kortárs magyar költő, illetve író verse vagy prózai műve

A nevezett művek nem haladhatják meg egyenként az öt perc mondási időt.

A választott művek szövegét kérjük a nevezéshez mellékelni!

Azok jelentkezését várjuk,

 • akik hazánkban, vagyhatáron túl élő, hivatalos minősítéssel rendelkező színművészek vagy előadóművészek. (A nevezéshez kérjük csatolni a végzettséget igazoló hivatalos okirat másolatát)
 • akik hazai és határon túli Színművészeti Főiskola vagy Egyetem hallgatói, továbbá hivatalosan bejegyzett művészeti intézmény (akadémia, stúdió, tanoda stb.) színész hallgatói. (A nevezéshez kérjük mellékelni az érintett intézmény hivatalos igazolását.)

A 2. kategóriában két művel lehet nevezni, komoly vagy könnyűzenei stílusokban.

 • Tóth Árpád vagy Pilinszky János vagy Babits Mihály alkotásának megzenésített változata,
 • egy az 1956-os forradalom és szabadságharc témájával, vagy egy kortárs magyar költő, író művének megzenésített változata.

A versmegzenésítéseket (önálló zenei kompozíciókat), illetve már megkomponált versmegzenésítések előadóit várjuk. Nevezhetnek zeneszerzők önállóan (ez esetben előadót is kell hozniuk magukkal a versenyre), valamint előadókkal közösen, de saját előadással is. A műveknek a versenyen élő előadásban el kell hangozniuk, kottát nem fogadunk el. Előadóművészek (szóló ének, ének- bármilyen összeállítású kísérettel, vagy együttes, kórus) is jelentkezhetnek saját, vagy más szerzők által komponált versmegzenésítéssel. A versenyre minimum 5, maximum 10 perces műsorral lehet nevezni, a megadott időhatárokon belül tetszőleges számú versmegzenésítéssel. A zsűri zeneszerzői és előadói díjakat is odaítélhet.

A nevezéskor kérjük a megkomponált művek szövegét, időtartamát elküldeni, valamint a produkció előadóit is feltüntetni. Az előadóktól szintén kérjük az énekelt vers szövegét, időtartamát, és a zeneszerző nevét megjelölni.

A jelentkezéskor kérjük, hogy végzettségét, vagy jelenlegi tanulmányainak igazoló okiratát mellékelje. (Együttesek részéről 1 hivatásos igazolást kérünk.)

Jelentkezési határidő: 2016. január 31. vasárnap, 24.00 óra.

A jelentkezéseket az alábbi címre várjuk:

VERSÜNNEP ALAPÍTVÁNY

1136 Budapest

Pannónia utca 46/a. 1 em. 1.

vagy 

Információt a , címen kérhetnek az érdeklődők. Kapcsolattartásra használható a facebook.com/versunnep oldal is.

Az elődöntőkre 2016. márciusában kerül sor, különböző magyarországi és határon túli helyszíneken. A részletekről a jelentkezések regisztrálása után értesítjük az érintetteket.

A döntőket 2016. április 10-én, a Nemzeti Színházban.

DÍJAK

Minden kategóriában több, nagy értékű pénzjutalom, képzőművészeti alkotás és ajándéktárgy kerül odaítélésre.

FELHÍVÁS ISKOLÁK, CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

A fesztivál hivatalos programjához az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet, oly módon, hogy vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését a kiírásban szereplő témaköröknek megfelelően.A szervezők biztosítják egy szakember delegálását az adott zsűribe. A verseny időpontját minden intézmény maga határozhatja meg. A versenyek nyertesei közül, a zsűri döntése alapján, az arra kiválasztottaknak lehetőséget kínálunk produkciójuk előadására, versenyen kívül, a hivatásos fordulók valamelyikén. Továbbá a kategóriánkénti nyerteseknek 2016 júniusában seregszemlét rendezünk, ahol a résztvevők jutalmakban részesülnek, valamint a zsűri döntése alapján szakmai továbbképző táborban vehetnek részt.

A részvételhez szintén szükséges a nevezés és szándéknyilatkozat elküldése, a  címre. A nevezésnek a tartalmaznia kell a jelentkező adatait, továbbá, hogy mikor, hol, és milyen korosztályban kívánja a versenyt megrendezni.

A nevezési lapot és szándéknyilatkozatot a www.versünnep.com honlapról lehet letölteni.