Kitelepítettek emléknapja a Kossuth Rádióban

Online tér Kultúra, kommunikáció

Határok nélkül
2021. április 12. – Kossuth Rádió

75 éve, 1946. február 27-én írták alá a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményt, és 1947. április 12-én indult el az első szerelvény – az otthonuk elhagyására kényszerített felvidéki magyarokkal.

Az első időszakban naponta szállították a kijelölt családokat Magyarországra. Ma van a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja.
A tiszta szláv állam megteremtésén fáradozó csehszlovák kormánynak a magyar kisebbség felszámolására több módszere is volt. Az Edvard Beneš államfő által életbe léptetett dekrétumok alapvető jogaikat korlátozták, megvonták állampolgárságukat, lehetővé tették a magyarok földjeinek elkobzását, elbocsátásukat állásukból, hivatalos nyelvhasználatuk és kulturális egyesületeik betiltását.

Mindezektől a menekülést a reszlovakizáció jelentette – 423 ezer megfélemlített, fenyegetett magyar adta be kérvényét, és a hatóságok 327 ezret
nyilvánítottak közülük szlováknak.

Április 12-én arról a több mint 100 ezer felvidéki magyarra emlékezünk, akik a Benešdekrétumok következtében szülőföldjük elhagyására kényszerültek, Magyarországra telepítették vagy Csehországba deportálták őket kényszermunkára.