Kié lesz a hegedű?

Online esemény Ismeretterjesztő

HU
Bálint Arthur: Kié lesz a hegedű? (2015), 34′
Magyar film román nyelvű felirattal.

A filmről:
A film Zerkula János prímás, hegedűművész hangszerének jövője köré van építve. Zerkula János a gyimesi zene legendája, élete során felmérhetetlen világhírűvé vált értéket teremtett munkájával a Gyimesekben, és élete során a jövő generációról is gondoskodott. A Tücskök zenekar, a mester utolsó tanítványai, tiszteletből felvették a Zerkula Zenekar nevet. A filmben nagy teret tölt be a művész temetése, távozásának gyásza, és ezzel párhuzamosan nyomon követhetjük a hangszer sorsával kapcsolatos dilemmákat.

A rendezőről:
Bálint Arthur operatőr, rendező, producer, forgatókönyvíró, szereplő, asszisztens, vágó.
„Dokumentumfilmet úgy próbálok készíteni, ahogy én szeretném őket látni. Például úgy, hogy ne legyen unalmas, és legyen filmszerű. Na meg legyen mondanivalója. A szituációs dokumentumfilm készítése jó lehetőség arra, hogy valamit, amit el akarunk mondani, olyan formában tegyük meg, hogy még élvezetes is legyen.”
Forrás: Krónika https://kronikaonline.ro/szempont/a_szereplok_eletenek_reszeve_valunk

Fontosabb életrajzi adatok:
• 1998–2001 – Színház- és filmfőiskola, Budapest, operatőr szak
• 2005–2012 – Sapientia – EMTE, Kolozsvár, Természettudományi és Művészeti Kar; Fotóművészet, Filmművészet, Média Tanszék – tanár
• 2007 – Transikon Egyesület – alapító tag, elnök
• 2011 – Erdélyi Magyar Filmszövetség – alapító tag, alelnök
• 2004 – 35. Magyar Filmszemle – Operatőri kategória díja (dokumentumfilm): Aranykalyiba
• 2006 – 37. Magyar Filmszemle – Operatőri kategória díja (dokumentumfilm): Józsi nővér és a sárga bicikli
További munkák: https://port.hu/adatlap/szemely/balint-arthur/person-132397

Hargita megye természeti és kulturális örökségét ismertető online dokumentumfilm-bemutató sorozatot válogattunk Önöknek a Hargitai Megyenapokra.
Az online bemutatóra választott 9 alkotás 2009–2016 között született, és az a közös bennük, hogy Hargita megyei filmesek munkája, akik részt vettek a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) 2014–2015-ös filmtámogatási programjában, illetve román nyelvű felirattal rendelkeznek.
A filmek között szerepel két olyan alkotás is, amely az intézmény kezdeményezésében a Norvég Alap által támogatott „Romák közössége a vizuális művészeteken keresztül” projekt részeként jött létre.