Kezdődjön téli táborral az év!

Szabadka Ifjúsági, gyermek

— A mai korszerű oktatásban, amikor a gyerekek a virtuális világban és a videojátékok mellett érzik magukat otthon, én nagyon fontosnak tartom, hogy az ő kedvelt környezetükbe vigyük be az oktatást. A Minecraft és a Roblox teljes mértékben megadja ezeket a lehetőségeket, hiszen egyszerre szavatolja az alkotást és a tanulást is. Amióta ilyen jellegű táborokat szervezünk, az a tapasztalatom, hogy a gyerekek a korosztályukét messze meghaladó tudást sajátítanak el — tudtuk meg Rózsa Zsombortól, a szabadkai Logiscool igazgatójától, aki téli táborba hívja a játszani vágyó hét—tizenöt éveseket.

Kérésünkre elmondta, a Roblox egy olyan online platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját játékot készítsenek. Legyen szó izgalmas akadálypálya kialakításáról, szerepjátékról, rejtvények megalkotásáról vagy klasszikus játékfajtáról, a Roblox semminek sem szab határt.

— A lehetőségek szinte korlátlanok, és minden a játékos kreativitására van bízva. Ez egy olyan platform, amelynek naponta több mint 100 millió felhasználója van világszerte. A videojátékok esetében hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kizárólag a szórakoztatás és a kikapcsolódás céljából jöttek létre, de ezt a Roblox esetében meg kell cáfolnom, hiszen rendkívül edukatív jellegű. Meglehetősen összetett, és nem egyszerű a használata, ezért olyan gyerekeknek ajánljuk, akik valamilyen szinten jártasak a programozásban vagy a Roblox kezelésében. Azt tudni kell róla, hogy a Lua programozási nyelvet használjuk az alkotási folyamatban. Természetesen azokra a fiatalokra is gondolunk, akik először kóstolnak bele a programozóiskolánk kínálatába, számukra a Minecraft lehet egy kiváló lehetőség, mely egy blokkokból álló, pixeles 3D-világba kalauzolja el őket. Különféle nyersanyagok, eszközök készíthetőek, építmények hozhatóak létre, és mindezt a társaikkal együttműködve tehetik meg, vagyis több felhasználó is bekapcsolódhat a játékba. A túlélési technikák mellett a gyűjtögetést, a barkácsolást és a nyersanyagforrások észszerű felhasználását tanítjuk meg nekik. Ebben a játékvilágban a red stone, vagyis a vörös kő egy kimeríthetetlen energiaforrás, és ennek a felhasználását is megtanulják a gyerekek. A játékon belüli építkezés és az objektumok berendezése során a felhasználók rengeteg olyan törvényszerűséget alkalmaznak, amely a fizikában fontos — magyarázta Rózsa Zsombor.

Mivel a szervezők fontosnak tartják a kooperatív munkát, a táborban ötfős csoportokban dolgoznak majd a diákok, ezáltal úgy jön létre egy alkotás, hogy mindenki hozzátesz valamit.

A Logiscool arculatának része, hogy programozó egyetemi hallgatók töltik be az előadói szerepet, ezúttal Szabó Beatrix, Szabó Alex és Orcsity Norbert. A járványügyi helyzetre való tekintettel a szervezők kiemelik, hogy a tábor minden pedagógusa és asszisztense tesztelni fogja magát, illetve az előírt védőintézkedések betartásával folyik majd a munka. A gyerekek három órán át egy vezetett foglalkozáson vesznek részt, ezután pedig egy óra szabad aktivitás vár rájuk, ennek során izgalmas kihívások által pontokat gyűjthetnek, melyekért értékes nyeremények járnak.

A Minecraft-tábort 2021. január 4-e és 8-a között rendezik meg, a Roblox-tábornak pedig két dátumot tűztek ki: 2021. január 4—8. és 2021. január 11—15. (8 és 12, valamint 14 és 18 óra között, mely időpontok két étkezést is magukban foglalnak).

Jelentkezni 2020. december 31-éig lehet. További tájékoztatásért az érdeklődők a szabadkai Logiscool ügyvezetőjét kereshetik a 069/625-546-os vagy a 069/625-453-as telefonszámon.

AJÁNDÉKBA adunk NEKED egy 15%-os, illetve a BARÁTOD számára egy 10%-os kupont, melyet a tavaszi kurzus iratkozásánál válthatsz be! — üzenik a szervezők.

Forrás: Hét Nap